Protupravna imovinska korist od 5 milijuna KM

Slučaj Lijanovići: Wolfgang Pichler će se izjasniti o krivnji

Optuženima se stavlja na teret da su poduzeću Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist. Radi se o iznosu od 5.000.000 KM.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2018. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Lijanovići

Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Županijskim sudom u Širokom Brijegu u predmetu Wolfgang Pichler i drugi zakazano je za 29. kolovoza 2018. godine.

O krivnji će se izjasniti 51- Austrijanac Wolfgang Pichler, potvrđeno je za Bljesak.info iz Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.

''Već ranije optuženi Dragan Baškarad, Jozo Slišković i Slavo Ivanković-Lijanović izjasnili su se da nisu krivi, dok se Toni Fabrio nije pojavio pred sudom. Putem svojih branitelja Wolfgang Pichler je uložio prethodne prigovore na optužnicu ovog tužiteljstva, ali isti su odbijeni kao neutemeljeni'', izjavio je za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Optuženima se stavlja na teret da su poduzeću Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist. Radi se o iznosu od 5.000.000 KM.

Još 2006. godine Agencija za bankarstvo Federacije BiH je izvršila kontrolu Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar, u sastavu koje grupacije je i Hypo Alpe Adria Leasing. Kontrolom je utvrđeno da su neadekvatno osigurani ranije krediti poduzećima u skupini Lijanovići, te je naređeno da se prestane s njihovim novim odobravanjem.

Da bi poduzeće Lijanovići došlo do novčanih sredstava, članovi Uprave Hypo Alpe Adria Leasing, Pichler i Fabrio, te prokurist Baškarad, u dogovoru sa Sliškovićem, direktorom mesne industrije Farmer i Slavom Ivankovićem Lijanovićem nezakonito su osigurali zajam za pravnu osobu Farmer, znajući da će zajam koristiti Lijanovići.

Zaključen je fiktivni kupoprodajni ugovor nekretnina u vlasništvu Lijanovića u Glamočanima, općina Laktaši, po kupoprodajnoj cijeni od 5.000.000 KM, a ugovoreno je plaćanje preko leasinga. To su učinili, iako su znali da su nekretnine već založene.

Poduzeće Farmer je podnijelo leasingu zahtjev za financiranje pravnih osoba, koji su odobrili Pichler i Fabrio, iako su znali da su nekretnine koje su date kao sredstva osiguranja već opterećene hipotekom. Sa takvim podacima zahtjev su poslali u Austriju i Nadzorni odbor Hypo Leasing Klagenfurt je odobrio sredstva Farmeru.

28. lipnja 2007. godine Hypo Alpe Adria Leasing je na transakcijski račun Lijanovića uplatila iznos od 5.000.000 KM, koje novce je protivno njihovoj namjeni koristio Slavo Ivanković Lijanović.

S obzirom da je nekretnina u Glamočanima već bila založena, ista nije mogla biti predmet kupoprodajnog ugovora, pa isti nikad nije niti potpisan.

Ovim radnjama društvo HETA d.o.o. Sarajevo koje je preuzelo kredite od Hypo Alpe Adria Leasing oštećeno je za iznos od 4.696.949,82 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close