Brisanje materijalnih dokaza

Slučaj 'Dragičević': Kukić tvrdi da je dokaze brisao po nalogu Rađena

"Radi se o čovjeku koji je samo jedan djelić u cijeloj igranci prikrivanja dokaza. Tražimo odgovornost i onih u Policiji i Tužiteljstvu koji su otpočetka prikrivali dokaze", ističe Ratešić-Došenova.
Vijesti / Flash | 22. 09. 2018. u 18:38 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alenu Kukiću (36) iz Banja Luke, osumnjičenom da je brisanjem snimaka video-nadzora sa objekta u Ulici Velibora Janjetovića Janje počinio krivično djelo pomoć počinitelju poslije izvršenog kaznenog djela u slučaju "Dragičević", određen je jednomjesečni pritvor.

Postojanje osnovane sumnje kao razloga za pritvor Osnovni sud u Banja Luci nalazi u tome, kako saznajemo, da je iz materijalnih dokaza i iz podnesenog prijedloga vidljivo da je osumnjičeni obrisao oko dva foldera sa šest do osam datoteka sa snimcima video-nadzora i da je bio svjestan da će uništiti sadržaj video-nadzora, da je time svjesno promijenio ili sakrio sadržaj video-datoteka koji mogu biti od značaja za rasvjetljavanje slučaja ubojstva Davida Dragičevića

Kako saznaju banjalučke Nezavisne novine, Osnovni sud je u razlozima za određivanje pritvora naveo da je Kukić uništavanjem video-datoteka i video-nadzora očigledno želio da "prikrije neki dokaz koji je bitan u rasvjetljavanju slučaja ubistva oštećenog Davida Dragičevića, što je kamera vjerno zabilježila jer postoje jasni dokazi da nedostaju vremenski razmaci od 20 minuta u sistemu video-nadzora".

Sud je naveo da navod Kukića da je to uradio po nalogu Đorđa Rađena nije od utjecaja jer Kukić nije morao postupiti po njegovoj naredbi, već naprotiv, da je to trebalo izričito da odbije. Sud također navodi da osumnjičeni nije dao jasne razloge što je izvršio brisanje, te da je očigledno da skriva pravi razlog brisanja.

"Tužitelj Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, nakon ispitivanja osumnjičenog A.K. iz Banjaluke, stavio je prijedlog Osnovnom sudu u Banjaluci za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela", priopćeno je u petak u Okružnom javnom tužiteljstu Banja uka.

Duško Tomić, šef međunarodnog odvjetničkog tima u slučaju "Dragičević", rekao je da je Alen Kukić skidao i brisao materijalne dokaze sa nadzornih video-kamera.

"Mislim da je to čovjek koji je dobio naredbe da to uradi, ali o tom potom", kazao je Tomić za "Nezavisne".

Kukićev odvjetnik Dragan Stupar u petak je podnio žalbu na rješenje suda o pritvoru, ukazujući Sudskom vijeću "da se radi o skandaloznom krivotvorenju djela od strane Okružnog javnog tužitelja Dalibora Vreće na štetu osumnjičenog, sa željom da se skrene pažnja sa neznanja i nesposobnosti istog da dovrši istragu u vezi sa slučajem ubistva mladića koji je potresao ne samo Banjaluku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, već i regiju".

Daniela Ratešić-Došen, član grupe "Pravda za Davida", rekla je da ova grupa nema nekih velikih nadanja u vezi s uhićenjem Kukića.

"Radi se o čovjeku koji je samo jedan djelić u cijeloj igranci prikrivanja dokaza. Ono što nas najviše zanima i zbog čega stojimo na trgu 180 dana je da saznamo tko je izvršio ubojstvo, kako i tko ga je naredio. Naravno, tražimo odgovornost i onih u Policiji i Tužiteljstvu koji su otpočetka prikrivali dokaze", ističe Ratešić-Došenova.

Podsjećanja radi, tijelo mladog Banjalučanina Davida Dragičevića je, nakon šest dana potrage, pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas 24. ožujka ove godine.

Davor Dragičević, otac stradalog mladića, tvrdi da je David ubijen, te danima mučen i zlostavljan.

Kopirati
Drag cursor here to close