BIRN

Sloboda pristupa informacijama: 'Korak naprijed, dva unatrag'

Za mnoge novinare na zapadnom Balkanu, gdje su nezavisni mediji često pod napadom i pritiskom, zakoni o slobodi informacija su temelj njihove slobode i ponekad jedini način da se dobiju informacije.
Vijesti / Flash | 30. 12. 2019. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatak političke volje i loša implementacija zakona o pristupu informacijama u zemljama zapadnog Balkana otežali su pristup otvorenim podacima i ugrozili ustavom zagarantovana prava građana, zaključak je izvještaja ''Slobodan pristup informacijama i novinari Zapadnog Balkana: Korak naprijed, dva unazad'', koji je objavila Balkanska Istraživačka Regionalana Mreža (BIRN Hub).

Iako su zakoni o slobodnom pristupu informacijama u zemljama zapadnog Balkana na papiru među najliberalnijim u Europi, BIRN-ova analiza pokazuje da je njihova primjena znatno ispod europskih standarda.

Izvještaj ističe da je, uslijed zakonodavnih promjena i političkog pritiska u Srbiji i Crnoj Gori primjena Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja dodatno otežana.

Ova analiza je također pokazala da institucije lokalne uprave češće reagiraju na zahtjeve, dok institucije centralne vlade odlažu odluke da bi na kraju odbacili zahtjeve novinara. Mogući razlozi mogu biti priroda i ekskluzivnost informacija koje ove institucije posjeduju.

Najniži broj pozitivnih odgovora na zahtjeve o pristupu informacijama od javnog značaja koji su imali novinari BIRN-a, u pogledu pojedinačnih institucija u regiji, bio je kod Uprave civilnog vazduhoplovstva u Albaniji, Ministarstva vanjske trgovine u Bosni i Hercegovini, Pošte na Kosovu i Ministarstva unutarnjih poslova u Srbiji.

Za mnoge novinare na zapadnom Balkanu, gdje su nezavisni mediji često pod napadom i pritiskom, zakoni o slobodi informacija su temelj njihove slobode i ponekad jedini način da se dobiju informacije.

Posljednjih godina, međutim, postoji tendencija da institucije zatvaraju vrata i eksperimentiraju novim načinima uskraćivanja javnih informacija, posebno novinarima, koji su tradicionalno najčešće korisnici ovih zakona.

Da bi odustale od informacija, institucije često ili ignoriraju zahtjeve ili tražene informacije označavaju klasificiranim.

Novinari BIRN-a  su u mnogim slučajevima bili su prinuđeni da podnesu žalbe kako bi dobili ili podatke koje žele ili odluku o zahtjevu koji su podnijeli. Taj proces često traje dugo, remeti svakodnevne aktivnosti novinara i produžava čitav istraživački proces, koji se može završiti upotrebom zastarjelih podataka.

Cijeli izvještaj pročitajte na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close