Reportera bez granica

Sloboda medija: BiH najslobodnija u regiji – na papiru!

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je na 65. mjestu po medijskim slobodama od 180 rangiranih zemalja, pokazala je najnovija ljestvica Reportera bez granica.

''Ova zemlja ima najliberalnije zakone o slobodi medija na svijetu, ali njihovu provedbu otežava komplicirani pravosudni sustav. Kleveta je dekriminalizirana 2003., ali tužba po toj osnovi je još uvijek moguća. Novinari su često meta prijetnji i političkih pritisaka. Situaciju pogoršava činjenica da vladini mediji i dalje uživaju izravne i neizravne državne poticaje'', navodi se u izvještaju za BiH, koja je u odnosu na 2016. godinu napredovala za tri pozicije.

Organizacija Reporteri bez granica objavila je kako medijske slobode nisu nikada bile ugroženije nego sada, u eri "nove post-istine i lažnih vijesti" poslije izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD.

U godišnjem predstavljanju Indeksa medijskih sloboda u svijetu upozorava se na "veoma toksične" napade na medije tijekom Trumpove medijske kampanje i povodom britanskog referenduma o istupanju iz EU.

Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Nizozemska.

Što se tiče našeg okruženja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, Srbija na 66., Hrvatska na 74., Crna Gora na 106., a Makedonija na 111. poziciju.

Situacija je na prekretnici, navodi se u izvještaju, prenio je AFP.

Medijske slobode ugrožene su povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera širom svijeta, dodaje se u dokumentu.

Bosnia-Herzegovina : Highly protected media but... | Reporters without borders

This country has the world's most liberal media freedom laws but their implementation is held back by a saturated judicial system. Defamation was decriminalized in 2003 but lawsuits are still possible. Journalists are often the targets of threats and political pressure.

SAD i Britanija pale su za po dvije pozicije na indeksu, na 43. i 40. poziciju, navodi organizacija sa sjedištem u Parizu.

"Izgleda da se nitko ne bavi erozijom slobode medija u vodećim demokracijama. Medijske slobode nisu bila nikada toliko ugrožene", piše u izvještaju.

Situacija je "veoma ozbiljna" u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

"Napadi na medije postali su uobičajeni i sve je više autoritarnih lidera. Došli smo u doba post-istine, propagande i suzbijanja sloboda - naročito u demokracijama", navodi se u izvještaju.

U izvještaju su posebno kritizirane Poljska i Mađarska, prenijela je Srna. Nacionalistička vlada u Varšavi optužena je da je "pretvorila javne radijske i televizijske stanice u propagandne alate" i da pokušava ugušiti neovisne dnevne listove.

Turska je "prešla u kamp autoritarnih režima" poslije neuspješnog vojnog udara protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdgana i sada je postala "najveći zatvor u svijetu za medijske profesionalce", navode Reporteri bez granica.

U izvještaju se precizira da je u posljednjih godinu dana u skoro dvije trećine zemalja zabilježeno pogoršanje medijske situacije i da je za više od dva posto opao broj država u kojima su medijske slobode ocijenjene kao "dobre" ili "prilično dobre".

Kopirati
Drag cursor here to close