Vojna vježba s Amerikancima

Slijetanjem zrakoplova C-130 u Tuzli počela vježba ''Srebrna strijela''

Tijekom sljedeća četiri dana u vježbi će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Maryland i američkih zračnih snaga u Europi (USAFE), u koordinaciji s Međunarodnom zračnom lukom Tuzla.
Vijesti / Flash | 09. 09. 2019. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijetanjem američkog vojnog zrakoplova C-130 Herkules u Međunarodnu  zračnu luku u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe ''Srebrna strijela''.

Tijekom sljedeća četiri dana u vježbi će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Maryland i američkih zračnih snaga u Europi (USAFE), u koordinaciji s Međunarodnom zračnom lukom Tuzla.

Foto: Oružane snage BiH / Vojna vježba Srebrna strijela

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje zračnog prometa (Joint Terminal Air Controlers - JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz zrakoplova C-130, što će doprinijeti unaprijeđenju sposobnosti OS BiH.

Video: Slijetanjem zrakoplova C-130 u Tuzli počela vježba Srebrna strijela

Pripadnici OS BiH tijekom sudjelovanja u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni zrakoplov C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

Foto: Oružane snage BiH / Vojna vježba Srebrna strijela

''Obuka doprinosi održanju i unaprijeđenju partnerskih kapaciteta te postizanju interoperabilnosti s Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne sigurnosti'', rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, zapovjednik 5. pješačke brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe, 12. rujna će na lokaciji vojarne i zračne luke Dubrave biti organiziran Dan otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola s područja tuzlanske regije. Tim povodom bit će prezentiran jedan dio naoružanja i opreme kojom raspolažu OS BiH te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH, najavljeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Foto: Oružane snage BiH / Vojna vježba Srebrna strijela
Kopirati
Drag cursor here to close