Skupina Rumunja obila 12 bankomata i ukrala milijun i pol kuna

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 11:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz 12 bankomata na zagrebačkom, kvarnerskom i istarskom području skupina rumunjskih lopova specijalizirana za obijanje uređaja za isplatu novca ukrala je više od milijun i pol kuna, izvijestila je u ponedjeljak zagrebačka policija koja je uhitila petoricu osumnjičenih dok je jedan navodno u bijegu.

Zagrebački kriminalistički policajci otkrili su da je kod uhićenih članova osumnjičene skupine pronađeno i oduzeto 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na bankomate, SIM kartice, bušilica s 'krunom' za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su prema snimkama nadzornih kamera i drugim tragovima počinitelji imali prilikom krađa.

Policija tvrdi da su lopovi lemilicom ili akumulatorskom bušilicom na bankomatu pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a izrađivali otvor kako bi imali pristup instalaciji bankomata te se uz pomoć prilagođenih mobitela ili prijenosnih računala spajali na periferni uređaj za izbacivanje novca iz bankomata. Istražitelji sumnjaju da su pritom, najvjerojatnije uz pomoć prilagođenog programa, izdavali nalog bankomatu da izbaci sav novac koji se u tom trenutku u njemu nalazio.

"Na navedeni način počinjeno je sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske, a otuđeno je najmanje 1.517.500 kuna", izvijestila je zagrebačka policija.

Svi osumnjičeni članovi skupine, osim jednoga koji je u bijegu, nakon policijskog pritvora završili su u istražnom zatvoru u Remetincu. Suci istrage, kako se doznaje na Župajijskom sudu, odredili su im jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela.

Kopirati
Drag cursor here to close