Ilegalni migranti

Skoro pola milijuna migranta stiglo u Grčku u četvrtom kvartalu prošle godine

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 12:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro pola milijuna ilegalnih migranata stiglo je u Grčku u posljednja tri mjeseca 2015. godine, od kojih je većina nastavila sjevernije kroz Balkan, pokazali su podaci Granične agencije EU (Frontex) objavljeni u četvrtak.

Frontex, koji prikuplja podatke o brojnim ilegalnim graničnim prijelazima, registrirao je 484.000 takvih incidenata na istočnoj mediteranskoj ruti od Turske do Grčke između listopada i prosinca prošle godine i 499.000 na zapadnoj balkanskoj ruti, posebno ljudi koji ponovo ulaze u Europsku uniju na hrvatskoj granici iz Srbije koja nije članica EU.

Time je ukupan broj nelegalnih prelazaka granice u EU, u kojima se ne koriste regularni granični prijelazi, porastao na 978.300 u četvrtom kvartalu, rekordan broj otkako Frontex prikuplja takve podatke.

Od onih koji dolaze u Grčku, većinom na otoke u blizini turske obale, 46 posto ih je izjavilo da su Sirijci a 28 posto da su Afganistanci, priopćio je Frontex.

Agencija je zabilježila rekordan pad broja dolazak u Italiju iz Libije, ali je uočila nagli rast dolazaka u Španjolsku iz Maroka, iako u manjem obujmu. Zabilježeno je 2.800 ilegalnih prelazaka granica na zapadnoj mediteranskoj ruti, priopćila je agencija o rekordu za tu sezonu i dvostruko većem broju nego u istom razdoblju 2014. godine, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close