I to je BiH

Skoro 90.000 građana odreklo se bh. državljanstva

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi...
Vijesti / Flash | 03. 12. 2019. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 3.735 osoba od 1. siječnja do 3. prosinca ove godine odreklo se putovnice BiH, potvrdila je Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako Avaz navodi, prema podacima, od rata do danas državljanstva se odreklo 88.163 građanina.

Inače, u postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne navesti razloge zbog kojih to čine, ali u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu i općenito veća prava u zemljama u kojima žive.

Najčešće postaju Nijemci, Austrijanci, Slovenci...

Koliko je broj onih kojih se odlučuju na ovaj korak u porastu govori i podatak da se, primjerice, tijekom 1996., prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo šest osoba, narednih nekoliko godina taj broj je bio dvocifren, da bi se danas mjerio u tisućama.

Pretpostavlja se da bi pravi val odricanja od bh. državljanstva mogao nastati tek kada pravo na pasoš neke druge zemlje steknu oni što iz BiH odlaze u posljednje dvije-tri godine.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi... U međuvremenu, oni koji su se odlučili za dansku putovnicu, mogli su zadržati i onaj BiH, jer je Danska donijela zakon prema kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

Cijena takse

Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se bh. državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ. U tom slučaju plaćaju 200 KM.

 

No, odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

Najporaznija činjenica je da se u državnom proračunu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod.

Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u proračun slije 2,2 milijuna, ali ta suma premašila je 3,5 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close