Potencijalno veliki međudržavni problem

Skladištenje radioaktivnog otpada iz Hrvatske ujedinilo sve političke snage BiH

Magazinović, koji je i predsjednik Zelenog kluba, podsjetio je na zaključke međunarodne konferencije održane u Parlamentu BiH kojima se izražava oštro protivljenje odlaganju i skladištenju nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici Hrvatske i BiH.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2019. u 15:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i Jasmin Emrić, posjetili su općinu Bosanski Novi/Novi Grad gdje su na poziv načelnika Miroslava Drljače sudjelovali u radu tematske sjednice Skupštine te općine o temi ''Radioaktivni otpad u dolini rijeke Une - prijetnje i perspektive''. 

Magazinović, koji je i predsjednik Zelenog kluba, podsjetio je na zaključke međunarodne konferencije nedavno održane u Parlamentu BiH kojima se izražava oštro protivljenje odlaganju i skladištenju nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Istaknuo je da dosadašnje aktivnosti susjedne države nisu provedene u skladu s međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima.  

Magazinović je naglasio da je borba protiv namjere institucija Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad skladišti i odlaže na lokaciji koja dominantno ugrožava stanovništvo, biljni i životinjski svijet u BiH ujedinila sve političke snage kod nas, pozitivnim je ocijenio i pozdravio nedavno usvojene zaključke Zastupništva BiH koje se aktivno uključilo u rješavanje potencijalno velikog međudržavnog problema. 

Izrazio je zadovoljstvo i zbog narednih aktivnosti koje je najavilo Predsjedništvo BiH za koje smatra da treba preuzeti liderstvo i koordinaciju svih aktera u BiH, te je najavio i dodatni angažman Zelenog kluba i na domaćem i na međunarodnom planu kako bi se svi zajedno izborili za interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana. 

Najavio mogućnost skorog formiranje pravnog i ekspertnog tima koji bi izvršio pripremu scenarija za pravne i institucionalne postupke, ukoliko Republika Hrvatska i dalje bude ignorirala i zanemarivala usvojene i prezentirane stavove kroz Rezoluciju PSBiH i zaključke Predsjedništva BiH. 

Član Zelenog kluba Jasmin Emrić pozivao je sve lokalne zajednice, gradove i općine u Hrvatskoj i BiH koje su posredno i neposredno zahvaćene i pogođene mogućim negativnim utjecajem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore da i dalje prate, planiraju i organiziraju događaje koji imaju za cilj razvijanje svijesti o zaštiti zdravlja, životne sredine i okolinske sigurnosti, kao i protivljenje i sprečavanje uspostavi predmetnog radioaktivnog i nuklearnog skladišta i odlagališta. 

Emrić je današnji skup na kojem su sudjelovali predstavnici državnih i entitetskih institucija, predstavnici općine Novi Grad, kao i nevladinog sektora i akademske zajednice, ocijenio kao još jedan pokazatelj da se udruženim snagama i koordinacijom mogu rješavati i najkompleksniji problemi u našem društvu, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close