Gušenje NDRK!

Sjeverna Koreja prijeti Australiji nuklearnim napadom

Vijesti / Flash | 23. 04. 2017. u 18:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja upozorila je Australiju na mogući nuklearni napad ukoliko nastavi da se "slijepo i revnosno pokorava američkoj liniji".

Ovakve poruke stigle su malo pošto je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop izjavila da Pyongyang predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti regije.

"Ukoliko Australija nastavi da prati poteze SAD u cilju izolacije i gušenja Narodne Demokratske Republike Koreje i nastavi da bude udarna brigada američkog gospodara, to će biti samoubilački akt, koji može biti u rangu nuklearnog napada strateških snaga Sjeverne Koreje", izjavio je glasnogovornik šefa diplomacije te zemlje, prenosi novinska agencija KCNA.

Prijetnje su uslijedile pošto je ministrica izjavila ranije ove nedjelje da je Sjeverna Koreja na putu da ostvari svoje ciljeve po pitanju nuklearnog naoružanja, ocjenjujući to kao neprihvatljiv rizik za regiju. Ona je dodala da ove napore mora da zaustavi međunarodna zajednica.

Ti komentari nisu dobro dočekani u Pyongyangu, a glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova te zemlje rekao je da je australska ministrica iznijela niz gluposti. Poručio je da treba prvo da razmisli dva puta o posljedicama njenog oštrog jezika, prije nego što se nastavi da se dodvorava SAD.

On je upozorio na ekstremno neprijateljsku politiku SAD prema Koreji i na to da takve izjave (kakve je iznijela Bishop) podstiču Ameriku na bezobzirne i rizične vojne akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close