Nove provokacije

Sjeverna Koreja pokušala srušiti GPS sustav južnim susjedima

Vijesti / Flash | 02. 04. 2016. u 12:30 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja ispalila je rakete kratkog dometa u more i pokušala blokirati GPS sustav u Južnoj Koreji, izjavili su južnokorejski dužnosnici.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA u subotu ujutro objavila je da je vođa te zemlje Kim Jong Un izrazio "veliko zadovoljstvo" uživo promatrajući probu novog raketnog sustava, ali nije navela kad i gdje je održana ta proba, prenosi agencija AP.

Dužnosnici južnokorejske vojske u petak su priopćili da je uočeno da je Pjongjang uz svoju istočnu obalu ispalio projektil zemlja-zrak, ali nije poznato jesu li dva događaja povezana.

Pored toga, južnokorejski dužnosnici navode da pokušaj blokiranja GPS signala, koji je pokrenut u četvrtak, nije izazvao veće poremećaje u radu južnokorejske vojske, zrakoplovnog i brodskog prometa, kao ni telekomunikacijskih sustava.

Više od 130 ribarskih brodova je, međutim, prijavilo probleme sa svojim navigacijskim sustavima, a neki od njih su se morali vratiti u luke, priopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za mornaricu i ribarstvo.

Južnokorejsko ministarstvo obrane je pokušaj blokiranja GPS sustava nazvao provokacijom koja ugrožava javnu sigurnost i funkcioniranje vojske u toj zemlji, dok je vojska Južne Koreje upozorila Sjevernu Koreju da odmah prekine te pokušaje ili će se suočiti s posljedicama.

Kopirati
Drag cursor here to close