Prvi nakon 1980.

Sjeverna Koreja održava prvi kongres komunističke partije u 40 godina

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 06:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi kongres komunističke partije na vlasti u Sjevernoj Koreji počinje u Pyongyangu 6. svibnja, izvijestila je u srijedu službena novinska agencija te zemlje kojoj je međunarodna zajednica uvela sankcije zbog njezina nuklearnog programa.

"Politički ured glavnog odbora Korejske radničke stranke odlučio je otvoriti sedmi kongres u Pyongyangu 6. svibnja 2016.", objavila je službena agencija KCNA ne navodeći datum završetka kongresa.

Nikakve pojedinosti nisu poznate u vezi s kongresom, prvim nakon 1980. koji je trajao četiri dana, ali nagađanja ne prestaju otkako su ga vlasti prvi put najavile u listopadu prošle godine.

Zadnji kongres Korejske radničke stranke održan je još u vrijeme vladavine Kimova djeda, Kim Il-Sunga, utemeljitelja države. Otac Kim Jong-Una, Kim Jong- Il, koji je umro u prosincu 2011., nije održao nijedan kongres stranke na vlasti.

Skup će se pažljivo promatrati ne bi li se otkrile eventualne promjene političkog pravca ili kadrovske promjene u vrhu vlasti.

Kongres bi za vođu Kim Jong-Una mogao biti i prigoda da oda priznanje napretku nuklearnog i balističkog programa svoje zemlje.

Raste zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja izvede svoj peti nuklearni pokus.

"Mislimo da su dovršili pripreme za peti nuklearni pokus i da ga mogu izvesti kada to odluče", rekla je u utorak južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye na susretu s južnokorejskim novinarima.

Takav bi pokus bio još jedna u nizu provokacija upućenih međunarodnoj zajednici koja je Sjevernoj Koreji uvela teške sankcije nakon njezina nuklearnog pokusa 6. siječnja.

Zadnjih mjeseci Sjeverna Koreja je objavila da se primaknula krajnjem cilju svog nuklearnog programa, izradi interkontinentalne balističke rakete s nuklearnom glavom kojom može gađati američki kontinent.

Kopirati
Drag cursor here to close