ZS PSBiH

Zastupnici odbili Špirića

Podršku nije dobio Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja je bila sporna zastupnicima jer je u njeno članstvo predložen Nikola Špirić.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2020. u 18:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su nekoliko zakonskih rješenja u drugom krugu glasovanja o kojima nije postignuta suglasnost unutar Kolegija.

U pitanju su izmjene Zakona o financiranju institucija, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini, sva tri su prijedlog Vijeća ministara i sva tri su usvojena u prvom čitanju.

Nije bilo dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske za podršku izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio zastupnik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić.

U drugom krugu glasovanja usvojene su izmjene Kaznenog zakona BiH kojeg su predložili zastupnici Saša Magazinović (SDP), Jasmin Emrić (A-SDA) i Šemsudin Mehmedović (SDA) po skraćenom postupku, a te izmjene trebaju osigurati efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH kao i efikasniju međunarodno kazneno-pravnu suradnju s drugim zemljama.

Zastupnici su prihvatili negativno mišljenje nadležne komisije kada su u pitanju izmjene Zakona o putnim ispravama koje je predložio samostalni zastupnik Damir Arnaut čime je zakon odbijen, dok je Ustavnopravnoj komisiji vraćen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u bh. institucijama istog predlagača.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne pomoći u prvom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara.

Zastupnici su podržali godišnje izvještaje iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za 2017. i 2018. godinu te Izvještaj o pregledanom stanju financijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini kao i Izvještaj Agencije za poštanski promet.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH on nije dobio potrebnu podršku zastupnika kao ni Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH oba za 2018. godinu, ali su podršku dobili godišnji izvještaji Centralne banke BiH te je k znanju primljena Informacija o stanju javne zaduženosti.

Podršku nije dobio Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja je bila sporna zastupnicima jer je u njeno članstvo predložen Nikola Špirić (SNSD) iz Doma naroda, a koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog informacija o tome da je "uključen u javnu korupciju".

Dana je suglasnost i na nekoliko međunarodnih ugovora, čime je okončana današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close