Pilaj sve

Mostarci, sjećate se stabala ispred Tužiteljstava? Nema ih više!

Stabla su posječena danas zbog nastavka izgradnje gradske magistrale od Španjolskog trga do hotela Ero.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2021. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarci, sjećate se ona četiri stabala ispred zgrade Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije? E, nema ih više! Stabla su posječena danas zbog nastavka izgradnje gradske magistrale od Španjolskog trga do hotela Ero.

Ova četiri stabla dio su drvoreda u Ulici Ante Starčevića koji je posječen radi proširenja postojeće prometnice u novu s četiri prometne trake. A zbog nje je Mostar početkom siječnja ostao bez drvoreda ispred Hotela Ero, a zatim i bez drvoreda ispred zgrade Vlade Federacije.

Foto: Bljesak.info / Posječena stabala ispred zgrade Tužiteljstva

Prema projektu na ovoj dionici zasadit će se stabla poljskog brijesta, što je već napravljeno u djelu ulice ispred zgrade Vlade Federacije.

Podsjetimo, početkom prosinca  započela izgradnja gradske magistrale od Španjolskog trga do hotela Ero.

Projekt vrijedan 520.000 KM obuhvaća izgradnju 2+2 prometne trake s kompletnom infrastrukturom. Novac za radove osiguran je iz federalne blagajne. “Izvođenje radona na rekonstrukciji cesta(vrši se) prema Sporazumu sa Cestama Federacije BiH i Federalnog ministarstva saobraćaja i veza“, stoji u odluci Grada Mostar.

Mostar inače ima kroničan nedostatak stabala, a prema tumačenjima stranaka, nedostaje mu milijun stabala s obzirom na broj stanovnika.

Foto: Bljesak.info / Na ovoj dionici zasadit će se stabla poljskog brijesta

''Mostar ima tek oko 6.800 stabala u drvoredima, sa svim dvorištima i slično negdje oko 28.000 što je i dalje premalo, izuzmemo li park šumu koja se nalazi u jako lošem stanju. Povećavaju se urbane zone, a problem stvara i neplanska sadnja gdje se nepropisno sade stabla, na nepropisnim udaljenjima i slično. Sa druge strane, u problemu smo devastacije svega što se posadi", kazao je ranije u izjavi za Bljesak.info Bojan Spasojević, magistar poljoprivrede i pejzažne arhitekture.

 

Kopirati
Drag cursor here to close