Međunarodni dan slobode medija

Sjećanje na novinare stradale u ratnim okolnostima

Cilj obilježavanja tog dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.
Vijesti / Flash | 03. 05. 2019. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Upravnog odbora Omladinske novinske asocijacije u BiH (ONA u BiH) Ammar Grabić kazao je da se danas Međunarodni dan slobode medija obilježava u cijeloj Bosni i Hercegovini i da će njihovi članovi izaći na ulice i "dići" glas za slobodu medija. 

Foto:Fena / Sjećanje na novinare stradale u ratnim okolnostima

Cilj obilježavanja tog dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela. 

Grabić je istakao da je obilježavanje ovogodišnjeg  Dana slobode medija posvećeno svim novinarima i medijskim radnicima koji su dali svoje živote za slobodu govora. 

''Međunarodna federacija novinara, Svjetsko udruženje izdavača novina i vijesti, Europska radiodifuzijska unija i UNESCO postavili su spomen-obilježje poginulim novinarima s područja bivše Jugoslavije, i to 3. svibnja 1994. u Sarajevu. Mi smo odlučili da baš na tom mjestu položimo cvijeće u znak sjećanja na sve novinare koji su stradali u ratnim okolnostima širom svijeta'', istaknuo je Grabić. 

Ističe da je u Europskoj uniji i na Balkanu registriran pad medijskih sloboda za 1,7 posto. 

Foto:Fena / Sjećanje na novinare stradale u ratnim okolnostima

 ''Iako se generalno u evropskim zemljama poštuju medijske slobode, novinari se i dalje suočavaju sa ozbiljnim napadima'' istaknuo je Grabić 

Izvještaj Reportera bez granica o medijskim slobodama pokazao je da je mržnja prema novinarima izazvala nasilje, a time i rast straha. Grabić ističe da je broj zemalja koje se smatraju sigurnim za novinare sve manji, a autoritarni režimi sve više sužavaju prostor za slobodan rad medija.  

Najveći dio građana BiH, 79 posto sudionika istraživanja, smatraju „neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije“, dok istovremeno čak 27 posto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 posto u Federaciji BiH opravdavaju nasilje. 

''U usporedbi s 2018. rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana (za cijelih 14 posto) koji opravdavaju nasilje nad novinarima u Bosni i Hercegovini '', naglasio je. 

Građani BiH, kazao je Grabić, kao i zasebno oba entiteta, su “značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u FBiH i RS u odnosu na prethodne godine”.

Kopirati
Drag cursor here to close