Riječ stručnjaka

Sječa je glavni krivac za poplave

Ovaj stručnjak za hidrologiju kaže da nam je ogoljen prostor oko ovih rijeka u kombinaciji s eksploatacijom šljunka iz rijeka i nelegalna gradnja ''došla glave'', i sada i u svibnju 2014. godine.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gola sječa je glavni razlog zbog kojeg su podivljale Vrbanja, Jošavka i Velika Usora. Da je bilo pošumljavanja uz korita ovih rijeka sigurno ne bismo imali ovakve razorne posljedice obilnih padavina, izjavio je za Srpskainfo Čedomir Crnogorac, doktor geografskih znanosti na Prirodno-matematičkom fakultetu Banja  Luka.

Ovaj stručnjak za hidrologiju kaže da nam je ogoljen prostor oko ovih rijeka u kombinaciji s eksploatacijom šljunka iz rijeka i nelegalna gradnja ''došla glave'', i sada i u svibnju 2014. godine.

''Gola sječa, odnosno sječa šume bez pošumljavanja je dovela do svega ovoga. Na tom prostoru je izgubljen zaštitni sloj, kako mi kažemo – kruna drveća je izbrisana, nema lišća, četina, koja inače pada sa zimzelenog drveća. Zato nema procjeđivanja vode već jednostavno velika količina vode površinski otječe i raste enormno. U kombinaciji s velikom količinom padavina, korita rijeka nisu u svom prirodnom procesu formiranja i nisu pripremljena za tako nešto'', kaže profesor Crnogorac.


Tvrdi da nabujala Vrbanja i njezine pritoke nisu iznenađenje za stručnjake koji znaju o čemu se radi i kakvo je stanje na terenu, ali da je očigledno iznenađenje za one koji ''dozvoljavaju'' uništavanje životne sredine.

''Prije pet godina smo pričali o goloj sječi na ovim pogođenim prostorima. Taj teren obilazim redovno i nigdje nisam vidio sadnice, samo je nastavljena sječa. Kakvu mi to korist imamo od posječene količine šume koju prodamo ako jedna poplava na tom mjestu napravi 50 puta veću štetu'', upozorava Crnogorac.

Navodi kako bi se oni koji donose odluke trebali samo malo osvrnuti, jer se samo na 50-ak metara od zgrade Vlade RS nalazi zgrada PMF u kojem radi pet stručnjaka koje je priznala Europska unija.

''Ja sam stručnjak za hidrologiju, a imamo ovdje i eksperte za geomorfologiju, za bujice, ljude koji su obišli gotovo cijelu BiH i poznaju teren. Nije mi jasno zašto nas ne pitaju za savjete, jer je zaista potrebna jedna stručna analiza iz koje bi proizišli i zadaci nadležnima'', zaključio je Crnogorac.

Kopirati
Drag cursor here to close