Migranti

Situacija u "Lipi" daleko od idealne

"Imao sam šugu. Imam i sad malo, kao i trinaest dečki iz šatora. To je problem, ne možemo noću spavati, svrbi", kazao je Iglan, migrant iz Pakistana.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2021. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvjeti u šatorskom kampu kod Prihvatnog centra Lipa se poboljšavaju, ali su još daleko od idelanog.

Higijensko-epidemiološka situacija je zabrinjavajuća jer migranti iz kampa odlaze na tzv. gejm, i nitko nema kontrolu nad njihovim kretanjem van kampa. Napravljen je zdravstveni skrining i utvrđeno je da je stanje prilično alarmantno.

Četrdeset je dana kako je Služba za rad sa strancima oko 1000 migranata smjestila u ovo šatorsko naselje u PPC Lipa. Uvjeti su iz dana u dan bolji i sami migranti su zadovoljni. Problem je međutim, održavanje osobne higijene zbog čega bilježimo povećan broj oboljelih od šuge.

Početnim skriningom utvrđeno je da je oko 60 posto migranata zaraženo, a zbog kolektivnog življenja protiv scabiesa bit će tretirani svi migranti koji borave u ovom kampu.

"Pored toga izvršena je dezinfekcija prostora, dobili su novu odjeću i posteljinu, budući da nismo mogli nabaviti 1000 madraca za korisnike, kupljenje su plastične presvlake i stavljene su na madrace", ističe doktorica Doma zdravlja Bihać Ervina Murić.

Migranti se šuge boje i zato bez pogovora idu na tretman koji traje od ponedjeljka, i pomažu u čišćenju šatora u kojima borave.

"Imao sam šugu. Imam i sad malo, kao i trinaest dečki iz šatora. To je problem, ne možemo noću spavati, svrbi", kazao je Iglan, migrant iz Pakistana.

"Imao sam šugu nekoliko puta i moj prijatelj iz Pakistana koji je dobar s tim, pomogao mi je da se riješim toga i da ozdravim. Sada je mom šatoru sve čisto i niko nema šugu", tvrdi Mobin, migrant iz Pakistana, piše federalna.

Opremljen je i kontejner ambulanta u kojem 24 sata dnevno boravi dežurni liječnik i medicinari. Zabilježeno je nekoliko suspektnih slučajeva na upalu pluća i Covid-19, ali su testirani i negativni su. Tretiranje šuge i čišćenje kampa trebalo bi biti i završeno do petka kada bi se već mogli znati i prvi rezultati.

Kopirati
Drag cursor here to close