''Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega''

Široki Brijeg: U subotu mimohod sa stjegovima ratnih postrojbi

Ovo će biti središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer se prvi put organizira mimohod sa stjegovima ratnih postrojbi.
Vijesti / Flash | 03. 05. 2018. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Širokog Brijega i gradske braniteljske udruge organiziraju proslavu ''7. svibnja - Dana hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega''. Svečanost obilježavanja održat će se u subotu, 5. svibnja 2018. godine, na više gradskih lokacija uz prigodni program.

Program obilježavanja započet će u 15.00 sati Svetom misom za sve poginule i umrle branitelje koja će se služiti u crkvi Uznesenja BDM na Brijegu.

Po završetku mise slijedi okupljanje kod sportske dvorane Pecara i formiranje kolone za mimohod u 16.30 sati. Ovo će biti središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer se prvi put organizira mimohod sa stjegovima ratnih postrojbi.

Mimohod će ići Ulicom fra Didaka Buntića do Trga širokobrijeških žrtava. Ondje u 17.00 sati slijede protokolarne radnje čitanja kratke povjesnice o sudjelovanju širokobrijeških branitelja u proteklom Domovinskom ratu, prisjećanje na broj žrtava, te svečano prinošenje stjegova širokobrijeških ratnih postrojbi, polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva na Trgu u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

Nakon protokolarnih radnji na Trgu širokobrijeških žrtava, program se nastavlja u kinu Borak u 17.30 sati održavanjem svečane akademije na kojoj će pored branitelja sudjelovati njihovi gosti, te visokopozicionirani predstavnici lokalne, županijske i državne vlasti kao i predstavnici inozemnih institucija.

Po završetku akademije organiziran je prigodni domjenak i druženje u prostoru ugostiteljskog objekta ''Park'' pored Trga širokobrijeških žrtava.

Širokobriješki branitelji u proteklom Domovinskom ratu sudjelovali su na svim bojišnicama na teritoriju BiH gdje je bilo potrebno od velikosrpske i bošnjačke agresije zaštititi živote, teritorij i strateške interese hrvatskog naroda, počevši od istočne Hercegovine i sela Ravno 1991 godine , pa sve do završnih operacija u sjeverozapadnoj Bosni krajem 1995 . Pri tome je njih 80 položilo život a znatan broj je ranjenih i oboljelih.

Velik broj Širokobriježana također je dao doprinos za stvaranje samostalne i neovisne države Hrvatske boreći se u postrojbama RH. Njih 9 (devet) položilo je život na oltar domovine a mnogi su ranjeni i zarobljeni.

''Ovom prigodom još jednom izražavamo duboko i iskreno poštovanje i zahvalnost svima koji su svoje živote i zdravlje ugradili za našu zajedničku slobodu i temelje države Hrvatske'', navode iz Odbora za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Široki Brijeg.

 


Odbor za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Široki Brijeg

Kopirati
Drag cursor here to close