2.000

Sirijski predsjednik prvi put na novčanici

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 08:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada našao se po prvi puta na valuti te zemlje, i to na novoj novčanici vrijednoj dvije tisuće sirijskih funta koja je u nedjelju puštena u opticaj.

Guverner središnje banke Duraid Durgam izjavio je kako je riječ o jednoj od nekoliko novih novčanica tiskanih prije više godina, ali je odluka o njihovom puštanju u optjecaj odgođena "zbog ratnih okolnosti i fluktuacija valutnih tečajeva".

Vrijednost nove novčanice jednaka je vrijednosti četiri američka dolara po trenutnim valutnim tečajevima. Sirijska funta snažno je izgubila na vrijednosti od početka sukoba 2011., strmoglavivši se s 47 funta za dolar 2010., na sadašnjih oko 500 funta za dolar, prenose mediji.

Durgam je pojasnio kako je zbog pohabanosti postojećih novčanica ocijenjeno da je pravi trenutak za puštanje u optjecaj novih novčanica, prenosi državna novinska agencija SANA.

Najviša denominacija sirijskih novčanica ranije je iznosila tisuću funta. Lik Asadova oca, pokojnog predsjednika Hafeza al-Asada preminulog 2000., pojavljivao se na kovanicama i starijoj verziji novčanice od tisuću funta, koja je još uvijek u optjecaju.

Nova novčanica puštena je optjecaj u Damasku i nizu pokrajina, rekao je Durgam.

Nakon višegodišnjeg rata u kojemu je živote prema procjenama izgubilo stotine tisuća ljudi, Asad se čini vojno nepobjedivim, zahvaljujući većim dijelom izravnoj vojnoj podršci njegovih saveznika Rusije i Irana.

Kopirati
Drag cursor here to close