Nužne aktivnosti

SIPBiH urgirao da se osiguraju financijska sredstva za lokalne izbore

Financijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana čime je SIPBiH trenutno onemogućen u provođenju pripremnih aktivnosti.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2020. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine, u okviru nadležnosti i uvažavajući aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, provodi pripremne aktivnosti koje prethode raspisivanju i održavanju ovogodišnjih lokalnih izbora.

Financijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još uvijek nisu osigurana čime je SIPBiH trenutno onemogućen u provođenju pripremnih aktivnosti.

Kako bi blagovremeno izvršili nužne pripremne aktivnosti koje, između ostalog, podrazumijevaju i pokretanje postupaka javnih nabavki, SIP se pismenim putem 3. i 26. ožujka, obratio članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora BiH, ukazujući na potrebu hitnog djelovanja.

S obzirom na to da je na dopise izostao odgovor, SIP je 14. travnja, ponovo uputio dopis, ovaj put samo Ministarstvu financija i trezora BiH, tražeći informaciju jesu li osigurana financijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora.

U odgovoru od 16. travnja Ministarstvo financija i trezora BiH je informiralo SIP da je budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu u proceduri usvajanja te da je trenutno na snazi Odluka o privremenom financiranju.

Cijeneći nužnim potrebu osiguranja potrebnih sredstava i u tom smislu otklanjanje eventualna nejasnoće SIP je ponovo 22. travnja uputio dopis Ministarstvu financija i trezora BiH, urgirajući za dostavu informacije jesu li financijska sredstva za provedbu lokalnih izbora osigurana te ukoliko jesu kojim aktom i u kojem iznosu.

Iz SIP-a su podsjetili da su za lokalne izbore 2016. godine sredstva osigurana 30. prosinca 2015. godine kada je usvojen budžet za 2016. godinu, dok su za provođenje Općih izbora 2018. godine potrebna sredstva osigurana 25. siječnju 2018. godinu kada je usvojen budžet.

''Ne prejudicirajući dalji razvoj epidemiološke situacije, naglašavamo da izvršavanje zakonskih ovlaštenja SIP-a, utvrđenih važećim Izbornim zakonom BiH, ne smije biti dovedeno u pitanje'', priopćeno je danas iz Ureda za informiranje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close