Akcija X

SIPA: Uhićeno 9 osoba u Hercegovini, auti rastavljani i prodavani po RH i BiH

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 15:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas  su realizirali operativnu akciju kodnog naziva „X“, usmjerenu protiv organiziranog kriminala.

U suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Zapadno-hercegovačke županije, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija i slobode je lišeno devet osoba.

Osobe lišene slobode se sumnjiče da su počinila kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi sa kaznenim djelima neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlasti i krivičnim djelom teška krađa, na način da su se kao pripadnici grupe za organizovani kriminal zajedno sa drugim njima poznatim osobama u periodu od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja kaznenih djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila.

Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i R Hrvatske.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH će donijeti odluku o daljem statusu osoba lišenih slobode, priopćila je SIPA.

Podsjećamo, iz Uprave policije MUP-a ŽZH je rečeno kako su po naredbi Suda BiH pripadnici SIPA-e i MUP-a ŽZH izvršili su pretrage objekata na šest lokacija na području Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog te je tom prilikom uhićeno šest osoba, a osam osoba je pozvano radi obavljanja obavijesnog razgovora.

''U ovim pretragama pronađeni su određeni predmeti za koje postoje indicije da potječu iz kaznenog djela ili su predmet kaznenog djela koji su privremeno oduzeti,'' navode iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close