Prodaja naoružanja

SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH

Dokumentacija se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske
Vijesti / Flash | 11. 03. 2020. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske, prenosi Anadolija.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u razdoblju od 22. ožujka do 22. listopada 2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva, zaključena tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske.

"Osumnjičeno lice izmijenilo je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM", navedeno je iz SIPA-e.

O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close