Maline

SIPA predaje izvještaj o nabavci respiratora

"Zbog hitnosti u postupanju, tužitelji i stručno osoblje u stalnom su kontaktu sa policijom, te izlaze na teren kako bi davali instrukcije za postupanje u prikupljanju dokaza.''
Vijesti / Flash | 06. 05. 2020. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u toku današnjeg dana trebalo bi predati izvještaj Tužiteljstvu i Sudu BiH u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine, rekao je za "Nezavisne" Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA.

Dokumentacija

Dodao je da su pripadnici SIPA u utorak tijekom pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme "F.H. Srebrena malina" oduzeli poslovnu dokumentaciju, računalo i forenzički izuzeli podatke sa još jednog računala. SIPA je izvršila pretrese po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva BiH je u utorak je priopćeno da u okviru predmeta "Respiratori" tužiteljski tim te pravosudne institucije zajedno s istražiteljem Tužiteljstva vrši analizu do sada prikupljene dokumentacije, nakon čega će biti zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene dalje aktivnosti.

"Zbog hitnosti u postupanju, tužitelji i stručno osoblje u stalnom su kontaktu sa policijom, te izlaze na teren kako bi davali instrukcije za postupanje u prikupljanju dokaza", dodali su iz Tužiteljstva BiH.

Solak i pravdanje

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u otvorenom pismu javnosti između ostalog je rekao da je institucija kojom on rukovodi u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala učiniti sve moguće s ciljem uspostave efikasnog zdravstvenog sustava, koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih naših građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH.

"U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantirati da će nam respiratori stići u traženom roku. Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje", poručio je Solak.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 milijuna KM potpisali su Solak i vlasnik firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić. Spomenuta firma je poljoprivredno dobro koje se bavi uzgojem voća i povrća. Nakon dizanja prašine u vezi s ovom nabavkom, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet, a sam Hodžić nakon što je tada isporučeno 80 respiratora, između ostalog, pozvao je pravosudne organe da što prije počnu raditi na ovom slučaju kako bi ispitali svaki segment poslovanja od nastanka firme. Tužiteljstvo BiH je u ponedjeljak preuzelo od Tužiteljstva KS predmet. I Federalni parlament formirao je privremenu komisiju zbog ove nabavke.

Kopirati
Drag cursor here to close