SIPA podnijela izvještaj

Nakon malina, liftovi: Dvojac optužen zbog pranja novca u nabavci zaštitne opreme

Dvojac se tereti da je za 300.000 eura oštetio pravno lice iz jedne od zemalja EU u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktualnoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.
Vijesti / Flash | 28. 04. 2020. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiteljima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ''Pranje novca'' u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ''Prevara u privrednom poslovanju“ i člana 294. istog zakona ''Prevara“.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su gore navedeni počinili krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000,00 EUR i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Europske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktualnoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.

Aktivnosti na dokumentiranju prijavljenih krivičnih djela započete su i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom suradnjom sa nadležnim organima iz inostranstva te je u tijeku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizička i četiri pravna lica sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Kopirati
Drag cursor here to close