Istraga

SIPA nema saznanja o kampovima za obuku terorista u BiH

"Na osnovu svih prikupljenih informacija sa terena nismo utvrdili da je ovo udruženje provodilo bilo kakvu vojnu obuku svojih članova. ''
Vijesti / Flash | 31. 08. 2018. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu BiH - Sipa ne raspolaže saznanjima da se na području BiH nalaze kampovi za obuku terorista, a intenzivno se i aktivno provjeravaju sve informacije koje se mogu dovesti u vezu sa radikalizmom, ekstremizmom i terorizmom, navodi se u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH.

U informaciji se ističe da su izvršene provjere Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih osobina "Asker" iz Sarajeva čije su aktivnosti bile predmet medijskog zanimanja u regiji, posebno njihovo "druženje" koje je bilo organizirano na području općine Tešanj, piše "Glas Srpske". 

"Na osnovu svih prikupljenih informacija sa terena nismo utvrdili da je ovo udruženje provodilo bilo kakvu vojnu obuku svojih članova. Nismo pronašli elemente koji bi i po jednom segmentu ukazivali na izvršenje nekog kaznenog djela", istaknuto je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Iz Ministarstva dodaju da ni na području Brčko distrikta nisu primijećene neke aktivnosti koje bi se mogle dovesti u vezu sa teroristima ili postojanjem kampova za njihovu obuku. 

Članica Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za obranu i sigurnost Dušanka Majkić istaknula je da svi govore o kampovima za obuku terorista BiH, a da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uporno tvrdi da ne postoje, iako se kasnije pokazalo suprotno. 

Na internetu se ranije pojavila video-snimka na kojoj članovi udruženja "Asker" obučavaju dječake u kampu i kako im vehabije daju pouke iz islama, a na otvorenom prostoru imaju vježbe identične vojničkim, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close