5,5 posto

SIP: Velik broj nevažećih glasačkih listića za nivo načelnika

Vijesti / Flash | 08. 10. 2012. u 15:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnje izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine Branko Petrić kazao je danas na press konferenciji kako je tijekom jučerašnjih lokalnih izbora na razini BiH registriran veliki broj nevažećih glasačkih listića, bilo da su prazni ili na drugi način nevažeći te da nivou BiH takvih listića ima oko 5,5 posto.

Općina s najvećim brojem nevažećih listića je Neum i ima čak 25 posto nevažećih listića, a potom slijede općine Grahovo s 13 posto, Čapljina i Bosanki Brod sa oko 10 posto, 9,5 posto nevažećih listića ima u općini Donji Vakuf, a oko osam posto nevažećih listića imaju općine Drvar, Prijedor, Laktaši, Derventa itd.

"SIP će ovim činjenicama pokloniti dužnu pozornost te ispitati razloge ovakve pojave", kazao je Petrić.

Kada su u pitanju nepotpuni i preliminarni rezultati SIP po političkim strankama rečeno je da je od 138 načelničkih mjesta Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila 34 načelnička mjesta, Srpska demokratska stranka (SDS) osvojila je 25 načelničkih mjesta te Savez nezavisnih socijal demokrata (SNSD) 18 načelničkim mjesta.

Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH pripalo je 13 načelničkih mjesta, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH 11, HDZ-u 1990 tri načelnička mjesta, po dva načelnička mandata pripala su Demokratskom narodnom savezu (DNS) i Savezu za bolju budućnost (SBB) BiH, a 30 drugih političkih subjekata osvojili su po jedno načelničko mjesto.

U rezultate nisu uvršteni glasovi 10.709 osoba koje su imale pravo glasanja u odsustvu, 37.359 glasova osoba koje su svoje pravo glasa ostvarile putem pošte, 2.000 glasova prikupljenih od 162 mobilna tima, kao i 1.521 glasački listić birača koji su glasali nepotvrđenim glasačkim listićima, zbog čega iz CIK-a upozoravaju da rezultati mogu biti i promijenjeni.

Petrić je podsjetio da u Mostaru nisu održani lokalni izbori, a da se u Brčkom ne bira načelnik direktno na ovaj način nego na posredan način, ali za Skupštinu Brčko distrikta je obrađeno 54 posto glasačkih mjesta i rezultati stranaka koje su prešle cenzus od tri posto su: Koalicija SNSD-DNS 16 posto, SDS 15 posto, Koalicija SP-DP-Partija penzionera 11 posto, SDPBiH 9,6 posto, HDZ 9,5 posto, Hrvatska seljačka stranka (HSS) 6,8 posto, SBB 6,7 posto, SDA 6,34 posto, PDP-SNS 6,33 posto i Stranka za BiH 4,2 posto.

Govoreći o prigovorima Centralnoj izbornoj komisiji članica SIP-a Irena Hadžiabdić kazala je novinarima da je SIP zaprimio 16 prigovora u njenoj nadležnosti, a općinske izborne komisije zaprimile su 80 primjedbi koje se tiču ozljeda na biračkim mjestima i tijekom brojanja ili kršenja izborne šutnje.

"Veći broj prigovora pristigao je u općinskim izbornim komisijama iz Vlasenice, Gradiške, Srebrenice, Trnova, Banja Luke, Novog Sarajeva, Rudog i Prijedora, a odnose se i na rad izborne administracije i na povrede s glasačkim materijalom, kao i na ozljede pri dobivanju volje birača", istaknula je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close