Više od 3.500 žalbi

SIP prvi put objavio Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH je prvi put na svojoj web stranici objavilo Izvod registriranih birača za glasovanje izvan BiH.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2020. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju pravovremenog i točnog informiranja javnosti u Bosni i Hercegovini, a u svezi s aktivnošću zaključivanja Središnjeg biračkog popisa za glasovanje van Bosne i Hercegovine Središnje izborno povjerenstvo BiH ovim putem želi istaknuti nekoliko činjenica:

''U ovom izbornom ciklusu suočili smo se s enormnim brojem prijava za glasovanje van Bosne i Hercegovine, koje smo unatoč kašnjenju u usvajanju Proračuna i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli obraditi u zakonskom roku. U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zlouprabe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zlouprabu ili ima neku drugu manjkavost'', navode iz SIP-a.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na sjednici održanoj 1.listopada donijelo Odluku  o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine s upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Kao institucija koja je odgovorna za točnost, ažurnost i ukupni integritet Središnjeg biračkog popisa za teritoriju Bosne i Hercegovine, a potpuno uvažavajući i  preporuke iz Završnog izvješća OSCE/ODIHR-a (Izborne promatračke misije) iz 2018., Središnje izborno povjerenstvo BiH je prvi put na svojoj web stranici objavilo Izvod registriranih birača za glasovanje izvan BiH.

Promatračka misija ODIHR-a je u navedenom izvješću preporučila:

„U svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresirane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva bi se mogle pozvati da učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao SIP BiH“

Stoga, ističu da je upravo Središnje izborno povjerenstvo BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je spisak registriranih birača za glasovanje izvan BiH po prvi put učinilo javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) da izvrše uvid u Središnji birački popis i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog popisa.

Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine Središnje izborno povjerenstvo BiH je javno objavilo kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe. Takođe, Odluka o odbijanju upisa birača za glasovanje van BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odbijenim prijavama s navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja osobnih podataka u aplikaciju “Provjerite status vaše prijave”.

U roku ostavljenom za žalbe Središnje izborno povjerenstvo BiH je primilo više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra. Ukoliko bude zakonske osnove SIP BiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Središnjem biračkom popisu prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da Središnje izborno povjerenstvo BiH uvaži žalbu istu će s izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje.

''Obavještavamo javnost da će Središnje izborno povjerenstvo BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inozemstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje'', navode.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će javnost o svemu detaljno informirati na press konferenciji koju će organizirati nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close