Fizički obračuni

SIP potvrdio: Izborni proces u Stocu je definitivno prekinut

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 15:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Ahmet Šantić je na press-konfereciji u Sarajevu danas poslijepodne kazao da je u poslijepodnevnim satima u Stocu došlo do narušavanja javnog reda i mira, ističući da su to još neslužbene i neprovjerene informacije.

Šantić kaže da je razgovarao telefonski s jednim članom Općinskog izbornog povjerenstva Stolac.

''Ono čime mi raspolažemo, čime naše službe raspolažu, jeste da je u poslijepodnevnim satima došlo do narušavanja javnog reda i mira, neslužbeno. Očekujemo izvještaj i od Općinskog izbornog povjerenstva Stolac, a i službeni izvještaj od policijskih struktura. Ni jedan izvještaj mi sužbeno nemamo''. kazao je Šantić.

Dodao je da imaju i pojedinačne razgovore s pojedinim članovima povjerenstva, te neslužbene razgovore i s pojedinim policijskim strukturama.

Međutim, ističe on, službeni izvještaj i u formalnom smislu nisu dobili.

''Obavili smo par razgovora, ali sve ono što ću priopćiti očekujemo provjeru nakon ove press-konferencije. Do nekih večernjih sati pretpostavljam da ćemo dobiti neku cjelovitu informaciju'', kazao je Šantić.

Dodao je da ono čime raspolažu jeste da je u poslijepodnevnim satima, određeni kandidat na izborima u Stocu došao u prostorije Općinskog izbornog povjerenstva Stolac, gdje je fizički napao predsjednika OIP-a.

''Da li i ostale članove u ovom trenutku ne možemo tvrditi. Neslužbeno, dva člana OIP-a su završila na pružanju liječničke pomoći s tim da se treći član nalazi kod kuće'', kazao je Šantić dodajući da su u prostorijama izbornog povjerenstva Stolac trenutno pripadnici Policijske uprave u Stocu.

Šantić je naveo i da su razgovarali sa dvije osobe iz izbornog stožera na razini BiH, te da i oni pokušavaju preko MUP-a HNŽ da dobiti službenu informaciju. Do sada je nisu dobili.

Dodao je kako je nesluženo doznao da je ministar unutarnjih poslova HNŽ uputio specijalnu postrojbu u Stolac, da bi preduprijedili eventualno neke druge aktivnosti koje su mogle uzrokovati ovakvo stanje.

Također neslužbeno, kazao je da je izborni proces u Stocu praktički prekinut, ''mada mi pojedinačno sa biračkih mjesta nemamo informacija i ne možemo ih ni imati, jer te informacije oni dostavljaju OIP-u, a rekao sam kakvo je stanje u OIP-u“.

''Službenih informacija nemamo. Očekujemo i od policijskih strukutura službeni izvještaj, a nadamo se da će nam nešto moći priopćiti i članovi OIP u Stocu'', kazao je Šantić.

Dodao je da će vidjeti do večeras kako će se stvari događati i na osnovu potpune informacije SIP BiH će donijeti eventualno odgovarajuće odluke.

''Ja ih sada ne bih prejudicirao, one su utvrđene i u Izbornom zakonu. Ukoliko bude narušen izborni proces mi možemo poništiti izbore na jednom, dva ili više biračkih mjesta, možemo poništiti u čitavoj općini. Vidjet ćemo kako se stvari budu odvijale. Izborni zakon nam također pruža mogućnost da izbore zakažemo u odgovarajućem zakonskom terminu koji ne može biti duži od 14 dana od pravosnažnosti odluke kojom su poništeni izbori'', pojasnio je Šantić.

Član SIP-a BiH Vlado Rogić je kazao da je član SIP-a Suad Arnautović razgovarao s predsjednikom OIP-a u Stocu koji se nalazi u bolnici.

''Uz njega je obitelj, ozlijeđen je i do trenutka kad je on ozlijeđen sa tri biračka mjesta je imao informaciju da dolaze ogromni problemi. Nakon toga, očigledno da je nastala još eskalacija na nekim biračkim mjestima i po informacijama koje smo dobili i od načelnika Općine Stolac, određene osobe s kapuljačama na glavama su izuzela određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom smjeru'', kazao je Rogić.

Kopirati
Drag cursor here to close