očekuje upute

SIP postupa jedino po naredbi državnog Tužiteljstva i Suda

Vijesti / Flash | 15. 09. 2016. u 16:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine kao bh. institucija jedino može postupiti po nalogu državnog Tužiteljstva i Suda, priopćili su iz SIP-a nakon navoda u medijima da su odbili postupiti po nalogu Osnovnog suda u Derventi.

Podsjećajući na kronologiju događaja istaknuto je da je SIP od Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, dobio zahtjev za dostavljanje dokumentacije koja obuhvaća prijave za glasovanje putem pošte određenog broja birača izvan BiH s pratećom dokumentacijom, a za potrebe istrage koju provode u općini Derventa.

Nakon što su Upravu kriminalističke policije MUP-a RS obavijestili da jedino može postupiti po nalogu Tužiteljstva BiH i Suda BiH, Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a obavještava SIP da je Osnovni sud u Derventi izdao naredbu kojom se naređuje privremeno oduzimanje određenih obrazaca prijava za glasanje iz inozemstva putem pošte i najavljuju se dolazak policijskih službenika u SIP za 14. rujna.

SIP se potom obratio Sudu BiH i službeno ga informirao o aktima koji su dostavljeni od MUP-a RS-a. U pismu Sudu BiH se navodi da SIP očekuje upute Suda BiH o postupanju u vezi naredbe Osnovnog suda u Derventi.

Također, SIP je danas obavijestio o svemu i Tužiteljstvo BiH uz poziv da se preuzme istragu koja se vodi u Derventi.

Sve to učinjeno je, kažu u SIP-u, imajući u vidu činjenicu da je došlo do uhićenja i lišavanja prava određenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kaznena djela krivotvorenja isprava i zloupotrebe biračkog prava, što eventualno može dovesti i do uskraćivanja biračkog prava osobama što je u nadležnosti SIP-a.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH poštuje sve zakone BiH što je činila i u ovom slučaju, a zbog svega očekuju hitno reagiranje Tužiteljstva, priopćeno je danas iz Ureda za informiranje SIP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close