Banja Luka

Sinovi Stojana Župljanina će od RS i BiH tražiti odštetu od 4 milijuna KM

Vijesti / Flash | 02. 03. 2012. u 12:13 S.S.
Kopirati

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci trebalo bi da se zakaže prvo ročište po tužbi koju je obitelj haškog optuženika Stojana Župljanina podnijela protiv Republike Srpske i Bosne i Hercegovine zatraživši odštetu od čak četiri milijuna KM.

Sinovi Stojana Župljanina u odštetnom zahtjevu tvrde da imaju pravo na materijalnu nadoknadu, jer su, kako navode, i više od četiri milijuna KM izgubili od trenutka kada im je zatvorena obiteljska tvrtka, koja im je bila jedini izvor prihoda.

Pravobraniteljstvo i policija RS-a dali su mišljenje o ovoj tužbi, uz ocjenu da za nju nema osnova. Međutim, obitelj haškog optuženika tvrdi da im šteta mora biti nadoknađena, jer im je, tijekom potrage za njihovim ocem, bila blokirana tvrtka "AMP komerc" u Maslovarama kod Kotor-Varoši i benzinska crpka koja im je ranije bila osnovni izvor financiranja.

Stojanov sin, Mladen Župljanin je za banjalučku Alternativnu televiziju ustvrdio da im obiteljska tvrtka od 2001. godine bila "pod stalnim nadzorom sigurnosnih službi", a 2006. je "blokirana od Suda BiH", pa je "rad bio onemogućen, jer su i klijenti bili izloženi pritiscima" zbog potrage za tada haškim bjeguncem Stojanom Župljaninom.

U to vrijeme sporna benzinska crpka nije ni bila upisana na Stojana Župljanina, već njegovog oca, a kasnije je prepisana na sinove ovog haškog optuženika. Župljanin je uhićen sredinom 2008. u Pančevu, nakon osam godina skrivanja.

Pred Haškim tribunalom optužen je da je planirao, podsticao, naredio i počinio zločine protiv čovječnosti kao sudionik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kao i da je pomagao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje. Župljanin je tijekom rata bio načelnik Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci i policijski funkcioner na najvišem položaju u Bosanskoj krajini i zastupao policiju u tzv. Kriznom stožeru Autonomne regije Krajine.

Prema optužnici Haškog tribunala, krizni stožer Autonomne regije Krajina provodio je opći plan kontrole i etničkog čišćenja na teritoriju Banje Luke, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Bosanskog Petrovca, Čelinca, Donjeg Vakufa, Ključa, Kotor-Varoši, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Šipova i Teslića.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.