Obustava realizacije sudskih odluka

Sindikat službenika FMUP-a: Imamo uvjete, možemo u štrajk

Stvoreni uvjeti za sve oblike sindikalnog djelovanja
Vijesti / Flash | 12. 04. 2019. u 17:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info/ Ilustracija

Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) danas je priopćio da su u tom sindikatu stvoreni uvjeti za sve oblike sindikalnog djelovanja, što podrazumijeva štrajk i podnošenje kraznenih prijava, povodom zaključaka Vlade Federacije BiH kojima su obustavljene realizacije sudskih odluka po tužbama policijskih uposlenika.

''Vlada nas gura na dno društvene ljestvice''

''Donošenjem spomenutih zaključaka po tko zna koji puta su „zakinuti„ naši članovi i drugi uposlenici, koji su svoja potraživanja po osnovu noćnog rada, neplaćenih prekovremenih sati, minulog rada i dr. naplatili u postotku manjem od 20 posto, za razliku od većine drugih federalnih ministarstava i organa uprave koji su svojim uposlenicima isplatili 80-100 posto sudskih odluka s pripadajućim zateznim kamatama od 12 posto godišnje. Kada je, konačno, u 2019. godini planirano izmirenje 50 posto naših potraživanja registriranih na dan 31.12.2017. godine, Vlada FBiH „na prečac“ protuzakonito i bez bilo kakvog sagledavanja stanja u ovom segmentu donosi zaključke kojima policiju gura na dno društvene ljestvice'', navodi se u priopćenju Sindikata službenika FMUP-a.

Taj sindikat tvrdi da "odgovorni u Vladi problem boračke populacije nastoje riješiti na potpuno pogrešan način, s očiglednom i opasnom namjerom da se suprotstave interesi dviju strana“.

Policija podržava borce

''Mi, policajci, državni službenici i namještenici – među kojima je većina nas iz svih spomenutih kategorija bila oni koji su prvi stali u obranu države Bosne i Hercegovine, u čijim redovima je nemali broj ranjenih, kao i tadašnjih maloljetnih boraca i dobitnika najvećih ratnih odlikovanja, šehidskih i obitelji poginulih boraca, želimo jasno poručiti da mi podržavamo opravdane zahtjeve boračkih populacija. Stoga s istinskim borcima nismo niti ćemo ikada biti suprotstavljena strana'', poručuju iz Sindikata FMUP-a.

Napominje također da su izvršena anketiranja i potpisane odgovarajuće suglasnosti zaposlenih u FMUP-u i FUP-u, čime su stvoreni uvjeti za pokretanje svih oblika sindikalnog djelovanja, što podrazumijeva štrajk i podnošenje kaznenih prijava nadležnom tužiteljstvu.

Podsjetimo, prošli tjedan je najavljeno kako će Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera Fadila Novalića ako potraje blokada isplate razlike plaća za koje državni službenici imaju izvršne sudske presude i koje se trebaju isplatiti iz federalnog proračuna. Najavili su i izlazak na ulice.

No Vlada je obustavila isplate po presudama.

Obustava isplate

Kako je priopćeno, premijer Federacije BiH i federalna ministrica financija zaduženi su da obustave sve isplate obveza utvrđenih sudskim odlukama u skladu s planiranim sredstvima u proračunu FBiH za 2019. godinu, do donošenja Rebalansa proračuna FBiH.

Rebalansom treba dio sredstava od 40 milijuina KM, koja su planirana na ekonomskim kodovima s kojih se izvršavaju sudske presude i rješenja o izvršenju, kao i pripadajuće zatezne kamate i troškovi postupka, u visini od 15 milijuna KM, preraspodijeliti na Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close