Prijetnje prijavom

Sindikat državnih službenika FBiH zaprijetio Novaliću

Blokada presuda....
Vijesti / Flash | 08. 04. 2019. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH

''Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH podnijet će kaznenu prijavu protiv premijera FBiH Fadila Novalića ako potraje blokada isplate razlike plaća za koje državni službenici imaju izvršne sudske presude i koje se trebaju isplatiti iz federalnog proračuna'', upozorio je na to danas Samir Kurtović, predsjednik ovog sindikata.

U pismu koje je Sindikat državnih službenika i danas uputio Novaliću i ministrici financija Jelki Milićević navedeno je da ne postoji nikakva zakonska prepreka da se krene s isplatama te traže da se one hitno deblokiraju, piše Dnevni avaz.

Podsjetimo, ranije su spomenute sarajevske novine pisale kako je i Sindikat službenika MUP-a FBiH nedavno najavio i mogućnost izlaska policije na prosvjede ako im ne budu isplaćena sredstva na koja čekaju već skoro deset godina.

Fadil Novalić, premijer Federacije, pokušava na sve načine blokirati isplatu novca po pravosnažnim sudskim presudama koje su donesene u korist državnih službenika, među kojima su i pripadnici policije, naveli su tada iz sindikata.

odbija postupiti prema uputama Federalnog ministarstva financija, gdje su ova sredstva planirana proračunom. On je, naime, ministrici financija Jelki Milićević poslao pismo u kojem navodi da iza instrukcije o isplati ne stoji Vlada te da on ne priznaje mišljenje članova radne grupe koji su suglasni da se ovaj problem riješi. Umjesto toga, Novalić želi pod svaku cijenu da se napravi sporazum sa službenicima o izvansudskoj nagodbi, koji oni odbijaju, pisao je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close