Ne priznaje presudu

Šešelj : Ponosan sam na sve pripisane ratne zločine

Šešelj je kazao da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi".
Vijesti / Flash | 11. 04. 2018. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocijenio je da je presuda koju je protiv njega donijelo Žalbeno vijeće mehanizma u Hagu protupravna i dodao da će poduzeti određene mjere protiv nje.

Šešelj je za agenciju Beta rekao da je presuda protupravna iz formalnog razloga jer, kako je kazao, po anglosaksonskom pravu se ne može preinačiti oslobađajuća presuda u osuđujuću u tijeku žalbenog postupka.

"Oni su mogli ukinuti presudu i vratiti je na ponovni postupak", kazao je lider radikala i dodao da si drugostupanjsku presudu protiv njega donijeli oni koji ga "nikada u životu i nisu videli".

Prema njegovim riječima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sustavnog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

"Raspostranjen i sustavni napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije protjeran s područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamijenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba", rekao je on.

Šešelj je kazao da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi".

Međunarodni sud u Hagu pravosnažno je osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog poticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine. Apelacijsko vijeće suda konstatiral je da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine.

Vijeće je u svim drugim aspektima odbacilo žalbu tužitelja na prvostupanjsku presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivnje na zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrolom. Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od sudionika bio je Šešelj.

Beogradski mediji - Šešelj odslužio kaznu

Udarna vijest beogradskih medija u četvrtak bila je pravomoćna presuda vođi Srpske radikalne stranke i zastupniku u srbijanskom parlamentu Vojislavu Šešelju, kojom ga je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu osudio na 10 godina zatvora.

Beogradski mediji navode kako je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina, prenosi Fena.

Radio-televizija Srbije u prvom naslovu na vijest iz Den Haaga navodi "Deset godina zatvora za Šešelja, kazna odslužena" te konstatira kako je MICT "djelomice prihvatio zahtjev tužiteljstva i osudilo Vojsilava Šešelja na 10 godina zatvora".

Slični naslovi i ocjene su na  B92 i na internetskim stranicama listova Politike, Večernjih novosti, Blica i Kurira.

Regionalna televizija N1 na interentskoj stranici u naslovu je istaknula i dio obrazloženja presude: "Haag osudio Šešelja zbog Hrtkovaca, kazna već odslužena".

Slično konstatira i Beta, ističući kako je Šešelj danas pravomoćno osuđen "zbog poticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovcima u Vojvodini, 1992. godine", te da je Žalbeno vijeće utvrdilo da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Den Haagu bio od 2003. do 2014. godine.

Tanjug je svom naslovu pak istaknuo: "Šešelj kriv za progon Hrvata, osuđen na 10 godina zatvora".

Kopirati
Drag cursor here to close