Glavni tužitelj

Serge Brammertz održao predavanje u Sarajevu; u utorak na Pravnom fakultetu u Mostaru

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 17:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Presuda Radovanu Karadžiću se očekuje u narednih par mjeseci, a što se tiče suđenja Ratku Mladiću mi smo u zadnjoj fazi izvođenja dokaza obrane'' kazao je Brammertz novinarima uoči predavanja koje je održao na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Komentirajući novinarska pitanja u vezi sa spomenutim haškim optuženicima, glavni haški tužitelj je, kada se radi o predmetu "Vojislav Šešelj", ponovio da Haško tužiteljstvo očekuje i traži da presuda u ovom slučaju bude donesena što prije, navodeći kako to nije u rukama ovog tužiteljstva, te da se na odluku mora čekati.

Glavni tužitelj UN međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Serge Brammertz posjetit će, u utorak 06.10.2015. Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Brammertz će održati predavanje na temu ''Suvremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine".

Predavanje će biti održano s početkom u 14 sati, u dvorani I godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na upit u vezi s njegovom ocjenom iz posljednjeg izvještaja u kojem je konstatirano da je ostvaren "ograničen napredak" u procesuiranju predmeta ratnih zločina koje je Haški tribunal (ICTY) ustupio Bosni i Hercegovini na rješavanje, Brammertz je odgovorio indirektno.

Dodao je kako će u Bosni i Hercegovini ponovno biti za nekoliko tjedana, a u povodu podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, te da će to biti prilika da se konkretnije očituje o tome kakav je napredak i što je ostvareno na tom planu.

Brammertz, istovremeno, nije želio komentirati upit u vezi s pripremama za referendum RS-a o Sudu i Tužiteljstvu BiH, pojašnjavajući da postoji dovoljno stvari o kojima se raspravlja, poput predmeta tzv. "druge kategorije" i pitanja reforme pravosuđa, te da bi za njega bilo previše da ulazi u političke rasprave.

Tijekom trodnevne posjete BiH, Brammertz će održati predavanja na fakultetima u Sarajevu i Mostaru, a planirano je i da posjeti Stari most u Mostaru i Stari grad, koji su pod zaštitom UNESCO-a, te razgovara o zaštiti kulturnog naslijeđa s predstavnicima UNESCO-a.

Također, će iskoristiti priliku da se sastane s predstavnicima Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i razgovara o procesuiranju ratnih zločina te pitanjima od zajedničkog interesa.

Kako je ranije najavljeno iz ICTY-a, Brammertz će se u Sarajevu sastati s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za BiH, Jonathanom Mooreom, šefom misije OSCE u BiH, kao i Sezin Sinanogluom, rezidentnom predstavnicom UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close