Otkriven slučajno

Senatoru McCainu dijagnosticiran agresivni tumor na mozgu

Vijesti / Flash | 20. 07. 2017. u 06:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američkom senatoru i nekadašnjem kandidatu republikanaca za američkog predsjednika John McCainu je dijagnosticiran agresivni tumor mozga, objavio je sinoć njegov ured, prenosi Reuters. Osamdesetogodišnji politički veteran, dobar poznatelj stanja u regiji i BiH, te odlikovani bivši mornarički pilot obavlja šesti mandat u Senatu, a teška bolest je otkrivena tijekom rutinske operacije na oku.

Analiza tkiva koja je obavljena tom prilikom je otkrila agresivni tumor. Liječnici ističu da se McCain odlično oporavlja od operacije i da je u dobrom općem stanju, a tek će mu biti propisana terapija zbog tumora. No, liječnici nisu optimistični, s obzirom da je ova vrsta tumora teško izlječiva.

Dr. Richard Ellenbogen, šef odjela neurokirurgije na Sveučilištu u Washingtonu za Reuters kaže da je smrtni ishod najčešći u ovakvim slučajevima.

Obitelj je šokirana dijagnozom, ali kažu kako je senator borac, koji je preživio više operacija i ranjavanje u Vijetnamu i mučenja kao ratni zarobljenik.

McCain je i više puta posjetio Bosnu i Hercegovinu, te se smatra jednim od američkih političara koji najbolje poznaje regiju. Posljednji put je senator bio u BiH u travnju ove godine kada se otvoreno založio za članstvo naše zemlje u Sjevernoatlanskom savezu te upozorio na negativnu ulogu Rusije u regiji.

McCain je 11. travnja 2017., u okviru šire posjete zemljama regije uključujući Bosnu i Hercegovinu, naglasio da SAD snažno podržava članstvo BiH u Europskoj uniji, te je kazao da svi moraju ostati dosljedni u očuvanju duha i teksta Daytonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

''Smatram da je novi predsjednik SAD-a Donald Trump okupio dobar tim za nacionalnu sigurnost i znam da će predsjedniku davati odlične savjete za svijet koji je turbulentan. Vrijeme je da SAD i naši saveznici kako u svijetu, tako i u regiji fokusiraju našu pažnju ovdje jer su i dalje prisutna pitanja koja treba riješiti'', kazao je tada McCain.

Senator je često je isticao pozitivnu ulogu Oružanih snaga BiH koji služe u Afganistanu te se zalagao sa jaču ulogu SAD u našoj zemlji te za širenje NATO-a.

Njegove kolege iz Kongresa su mu izravno i putem društvenih mreža poželjeli brz oporavak.

Kopirati
Drag cursor here to close