Više ne postoji u Kaznenom zakonu

Sejfudin Tokić oslobođen optužbe za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje

Presuda je izrečena u banjalučkom osnovnom sudu nakon više od tri godine od podizanja optužnice.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2018. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić oslobođen je danas optužbe da je izvršio kazneno djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Presuda je izrečena u banjalučkom osnovnom sudu nakon više od tri godine od podizanja optužnice.

Sutkinja Radmila Medaković je ukazala da kazneno djelo koje se Tokiću stavlja na teret ne postoji više u Kaznenom zakonu.

U optužnici Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka Tokiću se stavlja na teret da je 22. svibnja 2015. godine, oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici, u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“, a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano tijekom sudskog postupka.

Tužiteljica Okružnog javnog tužiteljstva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara "asocijaciju na rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na što su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Osim Tokića, optužnica je teretila i Adnana Bajrića za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, koje su, kako je navedeno u optužnici, počinili na dan kada je "BiH postala članica Ujedinjenih nacija bez entiteta".

Tijekom nedavnih završnih riječi obrana je ukazala da je tužitelj zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netočnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

Na zadnjem ročištu Tužiteljstvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi „zastava Armije BiH“, navedeno „zastava Republike BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close