Prvostupanjska

Sejfović osuđen na 10 godina zbog bijega iz zatvora

Nabavili su pištolj koji je upakiran u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predan medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sej
Vijesti / Flash | 16. 09. 2020. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amel Sejfović osuđen je na 10 godina zatvora, Dževad Hazić na sedam, Amir Ibrahimi na pet i Igor Miloš na godinu prema prvostupanjskoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu. Optužnica protiv Sejfovića i drugih potvrđena je 1. prosinca 2017. godine, a bijeg iz sarajevskog KPZ-a dogodio se 3. rujna 2017. godine, prenosi N1.

Prema optužnici Amel Sejfović je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a. Dakle, po uputama Sejfovića koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku ''Kalashnikov'', koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima gdje je Sejfović uhićen u policijskoj potrazi na području Visokog.

Nabavili su pištolj koji je upakiran u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predan medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg. Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju. Optuženi su da su počinili: Amel Sejfović kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija; Dževad Hazić kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Igor Buzov kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Amir Ibrahimi kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, Igor Miloš kazneno djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Nikola Simić, kazneno djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode, Mirza Fazlić, kazneno djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, Sanjin Borčak, kazneno djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela

Ostali osumnjičeni su presuđeni po ranije sklopljenom sporazumu o priznanju krivice sa Tužiteljstvom KS.

Podsjetimo, Sejfović se trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubojstva bicikliste koje se dogodilo na Ilidži 5. studenog 2015. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close