Sa 4. listopada na 15. studeni

Šehić: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Prema njegovim riječima, izbori se mogu odgoditi na biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici samo u slučaju neke nepogode, poput poplava ili slično.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2020. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor koalicije "Pod lupom" i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ovog povjerenstva o odgađanju lokalnih izbora sa 4. listopada na 15. studeni potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored redovnih, prepoznaje samo tri različita tipa izbora, i to privremene, odgođene i ponovljene.

Prema njegovim riječima, izbori se mogu odgoditi na biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici samo u slučaju neke nepogode, poput poplava ili slično.

- U tom slučaju SIP donosi odluku kojom se izbori mogu održati sedam dana nakon redovnih, a najkasnije 30 dana od održanih redovnih izbora - rekao je Šehić za Nezavisne novine.

 

On je dodao da je problematično, ne samo to što su izbori pomjereni na 15. studenog, što je više od mjesec dana u odnosu na redovni termin, već i to što redovni izbori ne bi ni bili održani, na osnovu kojih bi se mogli raspisati odgođeni izbori.

- Konačnu odluku donijet će sud, ali prema mom mišljenju, oni su uradili nešto što zakon apsolutno ne dozvoljava. Ništa od toga što je urađeno, nije u skladu sa zakonom - istakao je Šehić.

On je pojasnio da je to samo dio problema jer Izborni zakon propisuje da se u izbornoj godini mora osigurati financiranje, te da to znači da budžet, iako još nije usvojen, mora imati i u privremenoj formi sredstva za održavanje izbora.

Osim toga, problematično je i to što je SIP, naglasio je Šehić, raspisao javne nabavke za izborne materijale na dan na koji je odgodio izbore, a da to nije uradio 7. svibnja.

- Kad je trebalo raspisati izbore, rekli su da nema novca za javne nabavke, jer nije usvojen budžet, a sad kažu da mogu javne nabavke iako nije usvojen budžet. To je vrlo čudno - rekao je Šehić, upitavši kako tada nije moglo, a sad može.

Kopirati
Drag cursor here to close