Sarajevo

Sedam boraca ISIL-a, šest žena i 12 djece deportirano u BiH

Muškarci su u Sudu BiH, gdje će uskoro, prema prijedlogu Tužiteljstva, biti održano ročište za određivanje pritvora koji im je automatski predložen raspisivanjem potjernice.
Vijesti / Flash | 19. 12. 2019. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kampovima u Siriji, u skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigli su u Bosnu i Hercegovinu", rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći, prenosi N1.

Zajedno s ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predani u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Dnevni avaz ekskluzivno saznaje da su u četvrtak deportirani bh. ISIL-ovci Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Hamza Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić.

Ova petorica muškaraca trenutno su u Sudu BiH, gdje će uskoro, prema prijedlogu Tužiteljstva, biti održano ročište za određivanje pritvora koji im je automatski predložen raspisivanjem potjernice.

U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno su surađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri.

Zdravstvene i socijalne službe u BiH također su dale doprinos ovoj suradnji.

Ministarstvo sigurnosti BiH izražava zahvalnost svim uključenim ministarstvima i agencijama u BiH, a posebno američkoj vladi i Veleposlanstvu SAD u Sarajevu za potporu i pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH će u suradnji s međunarodnim partnerima nastaviti pratiti situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još izvjestan broj žena, djece i muškaraca iz BiH, navedeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close