Vraćeni na biro

Sebija o mladim liječnicima: Nisam nikoga otpustila, niti otjerala

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić je mladim liječnicima uputio jasnu poruku: ''Po zakonu ne mogu, niti će, evo ja im odmah kažem, moći ikada se zaposliti u bolničkim kapacitetima''.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2021. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Činjenica da su mladi liječnici koji su po ugovoru o radu angažirani u najteže vrijeme pandemije u Kantonu Sarajevo da rade u Covid zonama bolnica sada vraćeni na biro, izazvala je buru u javnosti i mnogo reakcija.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić je mladim liječnicima uputio jasnu poruku: ''Po zakonu ne mogu, niti će, evo ja im odmah kažem, moći ikada se zaposliti u bolničkim kapacitetima''.

Pozvao se i na generalnu direktoricu KCUS-a prof. dr. Sebiju Izetbegović, koju ''ne podržava, ali podržava mnoge stvari koje je ona uradila, a koje su apsolutno ispravne''.

''Ona je vratila u zakonske okvire i svi koji su bili takozvani sekundarci, liječnici opće prakse, su bili otpušteni iz Kliničkog centra jer zakonski ne mogu raditi, nemate u sistematizaciji niti jednog radnog mjesta koji može biti u bolnici'', kazao je ministar Vranić.

Za N1 sve je komentirala generalna direktorica KCUS-a.

''Nisam nikoga otpustila, niti otjerala. Ugovori 'tih koji su primljeni protiv zakona' su isticali i mogli su biti primljeni na natječajima za specijalizaciju, ako su zadovoljavali uvjete i ako su se prijavili na isti. Svaki ministar treba da radi u skladu sa Zakonom. Svaki direktor isto tako. Nema razloga da se bilo tko skriva iza mene, osim ako ne zna da radi svoj posao. Za sve postoji zakon i naravno sankcije koje slijede, ako se on ne poštuje. Tko je i kako zapošljavao te mlade liječnike, ministar Vranić bi trebao da zna jer je bio član UO Opšte bolnice tada'', kazala je Izetbegović.

Izetbegović ističe kako se obećanja ne smiju davati, ako ih niste u stanju provesti u djelo jer takav postupak ima svoje ime, a ono je ružno. Ministar Vranić mora naći modus za zapošljavanje mladih liječnica i liječnika u sustav KS, poručuje generalna direktorica KCUS.

''Sasvim je sigurno da KCUS od mojeg dolaska na poziciju generalne direktorice u svim segmentima funkcionira u skladu sa postojećim zakonima, naročito u zapošljavanju i nabavkama. Opće je poznato da sam zatekla oko 104 milijuna KM dugovanja, nepostojećih zaliha u vrijednosti 10 milijuna i puno zaposlenih bez natječaja i zakonskih procedura. Čitave obitelji su zapošljavane u KCUS bez natječaja, bez potrebe i bez strategije. Neki su čak dobivali plaću, mobitel i naknadu, a nisu imali ni Ugovor o radu sa KCUS'', govori za N1 generalna direktorica KCUS-a.

Kada je u pitanju aktualni proces i organizacija cijepljenja u dvorani Zetra, podsjetimo kako je ministar Vranić izjavio da je ''prioritet svih pririteta cijepljenje ministara''.

Prof. dr. Izetbegović kaže kako je KCUS dao na raspolaganje 40 medicinskih sestara za postupak ovog cijepljenja, ali i komentira organizaciju i poštivanje prioriteta u procesu cijepljenja.

''Ja nemam nikakav nadzor nad uposlenicima koje sam dala za pomoć u cijepljenju kao ni uvid u naćin rada i organizacije. Potpunu odgovornost snosi ministar Vranić i koordinator kojega je on odredio. Vidite da nisu u stanju ni to da urade poštujući struku i prioritete. Ponižavanje građana je sasvim očigledno. Isti takvi redovi postojali su i u čekanju na zdravstvenu uslugu u KCUS, osim ako odete nekome od tih liječnika koje čekate privatno. Platite i brzo dođete na red za operaciju. To je uvedeno u zakonske okvire, rezultat toga i jesu silni napadi koje doživljavam. Ukinuta je zloupotreba položaja određenih povlaštenih liječnika'', zaključuje za N1 Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close