Osoblje iscrpljeno

Sebija Izetbegović: Stanje je kritično, sve je popunjeno bolesnicima

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović izjavila je da je "stanje kritično" kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2021. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović izjavila je da je "stanje kritično" kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.

- Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Čitava zgrada stare kirurgije je za covid-19 - izjavila je Izetbegović medijima.

Navela je da su Podhrastovi popunjeni, napominjući da skoro godinu dana rade sve što mogu, gotovo sami, te da je osoblje iscrpljeno.

- Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i radit ćemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično i teško stanje. Sve je više oboljelih uposlenika. Kisik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u snabdijevanju. U strahu sam što će biti sutra i hoćemo li ga imati dovoljno - dodala je Izetbegović.

Prema njenim riječima, Krizni stožer KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da osiguraju dostatno snabdijevanje KCUS-a potrebnim količinama kisika.

- Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici - navela je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close