Upozoravali

SDS traži ostavku ministra: Frapantno loše stanje u gospodarstvu RS-a

Od 29 gospodarskih oblasti koje smo promatrali u 2019. negativan rast je zabilježen u njih 19, što je zaprepašćujuće. Naročito je izražen pad u proizvodnji električne energije, a pad imamo i u drvnoj i industriji kože i tekstila''
Vijesti / Flash | 31. 01. 2020. u 19:55

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila je smjenu ministra gospodarstva i poduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslava Petričevića zbog, kako su kazali u priopćenju "frapantno lošeg stanja u gospodarstvu RS".

Iz SDS-a su naveli da je stanje gospodarstva u prošloj godini najlošije u posljednjih deset godina.

''Od 29 gospodarskih oblasti koje smo promatrali u 2019. negativan rast je zabilježen u njih 19, što je zaprepašćujuće. Naročito je izražen pad u proizvodnji električne energije, a pad imamo i u drvnoj i industriji kože i tekstila, veoma je zabrinjavajuće stanje u rafineriji Brod" , kazao je Lazar Mirkić, predsjednik Resornog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo SDS.

On je istaknuo da je u RS-u nepovoljan gospodarski ambijent:

"O tome najbolje govori odnos stranih investicija u BiH. 'Od 700 milijuna eura koje su strane investicije iznosile u 2019, samo je 45 milijuna investirano u Republiku Srpsku, a sve ostalo u Federaciju BiH', kazao je Mirkić. On je upozorio da se domaći investitori suočavaju sa sve većim nametima i odlaskom radne snage", stoji u priopćenju SDS-a.

Član Resornog odbora za gospodarstvo i financije SDS Marko Đogo je rekao da je u RS-u zabilježen i pad izvoza za tri posto.

''Mi iz SDS-a smo upozoravali na ovaj scenarij. Svatko tko je želio objektivno da sagleda ekonomsko okruženje, prije svega pad industrijske potražnje i problem sa odlivom radne snage, mogao je vidjeti da je situacija sve nepovoljnija'', kazao je Đogo.

On je dodao da vlast nije imala sluha da se na vrijeme uhvati u koštac sa stvarnim problemima i da je umjesto toga pokušavala prikazati stanje mnogo boljim u odnosu na realnost.

Kopirati
Drag cursor here to close