Izbaciti kutije

SDP: Uvesti elektronsko glasovanje kako bi se smanjile izborne krađe

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 13:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Krajnje je vrijeme da na izborima odlučuju birači, a ne brojači glasova. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine snažno se zalaže za uvođenje elektronskog glasovanja ili elektronskog brojanja glasova na izborima'', izjavio je Irfan Čengić, glavni tajnik SDPBiH i predstavnik ove stranke na okruglom stolu "Analize stanja i predlaganja modaliteta uvođenja novoh tehnologija u izborni proces u BiH".

Okrugli stol je u Sarajevu organiziralo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH.

Čengić je istaknuo da "oni koji su protiv ove inicijative jasno pokazuju čime se sve bave u izbornom procesu".

''Argument nedostatka novca nije valjan, jer mnogo više novca iz proračuna se isplati političkim strankama godišnje, nego što je potrebno za uvođenje novih tehnologija'', dodao je.

Mišljenja je da bi elektronsko glasanje, osim transparentnosti i smanjenja prostora za manipulaciju, moglo donijeti i mnoge druge pogodnosti.

''Na prvom mjestu, omogućili bismo osobama s invaliditetom, naročito slijepim osobama, da mogu lakše glasovati samostalno te da svoj glas datipotpuno tajno, što je njihovo osnovno ljudsko pravo. Također bismo mogli ubrzati proces brojanja glasova, izračunavanja mandata, a samim tim i proces uspostave vlasti. Sve to treba doprinijeti stabilnijem društvu i osigurati da istinska volja naroda bude u prvom planu'', istaknuo je.

Napomenuo je da je SIP predstavio nekoliko mogućih modela elektronskog glasovanja koji se mogu implementirati u BiH te da je Predsjedništvo SDPBiH ranije podržalo uvođenje novih tehnologija u izborni proces, s ciljem povećanja transparetnosti izbornog procesa.

''Socijaldemokrati očekuju da i druge političke stranke to učine i podrže uvođenje novih tehnlogija'', poručio je glavni tajnik SDPBiH, priopćeno je iz ove stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close