Zakoni

SDP upozorava na zakonski i komunalni kaos u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 09. 05. 2016. u 11:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vladajuća garnitura u HNŽ-u je sigurno Zakonom o radu htjela čestitati svim radnicima prvi maj, Međunarodni praznik rada na određeno vrijeme'', rekao je na press-konferenciji predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora SDP-a Zoran Mikulić.

Kaže kako je potvrda da je to tako i da će radnici raditi na određeno vrijeme, i stav Komisije o spomenutom Zakonu.

''Komisija smatra kako je neetički da se u Nacrtu zakona navodi kako radnik nakon šest mjeseci bolovanja može ostati bez posla ako ga poslodavac nakon isteka bolovanja ne može rasporediti na iste ili na slične poslove jer ih nema, a u istom Nacrtu se također navodi mirovanje rada javnih dužnosnika na 4 godine ako je politički angažiran i nakon isteka roka od 4 godine njega posao čeka", kazao je Mikulić.

Naime, predstavnici hercegovačkoneretvanskog Županijskog odbora SDP-a BiH danas su u Mostaru upriličili konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a tijekom koje su usvojeni Prijedlog zakona o komunalnoj djelatnosti, Nacrt zakona o radu kao i o propisima koji su vezani za premije (markice) na zdravstvenim iskaznicama na području HNŽ-a.

Mikulić je istaknuo kako će postojanje zakona o radu kojih će na području FBiH na snazi biti 11 (gdje je vrlo moguće da će ista materija biti regulirana na 11 različitih načina) unositi pravnu nesigurnost kako za zainteresirane investitore tako i za radnike i kako je postojanje takvog zakona jedan neeuropski put BiH.

Po Mikulićevim riječima u spomenutom Zakonu se umanjuju radnička sigurnost i elementarna prava radničke klase.

Govoreći o posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Amer Zagorčić kazao je kako niti jedan od 10 amandmana SDP-a tijekom sjednice nije usvojen budući da ih je, kako je kazao, vladajuća koalicija HDZ-SDA-SBB složno odbila. Dodao je kako se nakon takve sjednice postavlja pitanje zakonitosti zakona.

Zagorčić je pojasnio kako je, kada se govori o Prijedlogu zakona o komunalnoj djelatnosti, potrebno kazati da se u tom zakonu naplaćivanje komunalnih usluga veže s registracijom vozila, što po njegovim riječima nema smisla, budući da je vrlo moguće da su komunalne naknade registrirane na jednog člana obitelji dok je vozilo prijavljeno na drugog člana. U Prijedlogu zakona nije pojašnjeno kako će se primjenjivati taj zakon.

Također, jedna od stvari koja je nejasna, a nalazi se u Prijedlogu zakona, jeste administrativna zabrana gdje bi se komunalne usluge građanima naplaćivale putem administrativne naknade na plaćama, gdje će banke same skidati novac ako nije izmirena komunalna usluga.

"U zakonu nije definirano što će se desiti s nezaposlenim građanima, kao ni što će biti s građanima koji već imaju opterećenja od 1/3 plaće. Postavlja se pitanje tko se prvi naplaćuje: komunalno poduzeće ili banka po kreditima. Prijedlog zakona tu ništa ne navodi to je jedan kaos koji će platiti sami građani. Komunalne račune mogu tiskati komunalna poduzeća kako hoće a banke će povlačiti novac s plaća. Građani sami neka putem sudskih potraživanja traže svoja prava ako smatraju da je bilo određenih nepravilnost", kazao je Zagorčić.

Također, on je pojasnio kako je važno spomenuti i komunalne redare kada se govori Prijedlogu zakona o komunalnoj djelatnosti. Po njegovim riječima opis poslova i ovlaštenja komunalnih redara su zapravo ovlaštenja inspektora, što je u suprotnosti sa Zakonom o organizaciji uprave HNŽ-a.

Zastupnica SDP-a u Skupštini HNŽ-a Vesna Saradžić tijekom konferencije za novinare kazala je kako jer Klub zastupnika SDP-a u Skupštini uputio jednu inicijativu prema Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a da dostavi informaciju o poduzetim aktivnostima vezanim za naplatu premija zdravstvenog osiguranja i plana aktivnosti kako bi se u buduće markice naplaćivale u skladu sa zakonom.

"Odgovor koji smo dobili od Zavoda je porazan za sve nas. On glasi kako će se Zavod na bazi procjene financijske mogućnosti odrediti i očitovati o tome. To znači u prvom planu je financijsko poslovanje zavoda. Nameće se pitanje je li Zavod ovdje zbog građana ili su građani ovdje zbog zavoda", kazala je Saradžić.

Kopirati
Drag cursor here to close