Razvlašćivanje države

SDP: SDA i HDZ paralelno uvode lihvarske namete građanima

Vijesti / Flash | 01. 04. 2017. u 13:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici osudio, kako se navodi u priopćenju za javnost, "nastavak višedesetljetne prakse krčmljenja državne imovine koju provode SDA i HDZ i paralelnog uvođenja lihvarskih nameta građanima".

Ističu kako je primjer toga posljednji pokušaj privatizacije Sarajevo-osiguranja.

''Sa sjednice je još jednom upućen apel zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH, koji se ne slažu sa razvlašćivanjem države, da svoju državotvornost pokažu na djelu podržavanjem inicijative zastupnika SDP-a za usvajanjem novog Zakona o privatizaciji. Samo na taj način proces privatizacije državne imovine može se dovesti do kraja na transparentan način, u interesu građana, a ne stranačkih moćnika'', navodi se u priopćenju SDP-a.

Članovi Glavnog odbora su podržali inicijativu Saše Magazinovića, koji je, u suradnji sa nevladinim sektorom, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pokrenuo aktivnosti na izmjeni Zakona o PDV-u, čiji je cilj uvođenje sustava u kojemu tvrtka državi plaća PDV, tek kada ona sama naplati izdani račun. SDP BiH poziva sve stranke da se priključe ovoj inicijativi, koja će, kako tvrde u ovoj stranci, rasteretiti gospodarstvo, a posebno vlasnike malih i srednjih poduzeća.

''Najave o povećanju cijene goriva ocijenjene su nedopustivim, jer će to dovesti do lančanog poskupljenja ostalih proizvoda i usluga. Očigledno je da ova vlast nije u stanju ispuniti uvjete MMF-a, a da to ne bude preko leđa građana. Za razliku od prijedloga SDP BiH, kojim je bila jasno precizirana namjera i način raspoređivanja sredstava od trošarina, aktualna vlast određuje namet u kojem su apsolutno nedefinirani načini utroška novca i bilo kakva vrsta koristi za građane'', priopćeno je Iz SDP-a.

Pozdravljena je nedavna odluka zastupnika u Zatupničkom domu Parlamenta FBiH o usvajanju Rezolucije o osudi inicijativa o federalizaciji BiH, čiji su ciljevi bili etnonacionalne podjele i snaženje separatističkih tendencija. Osuđeni su, navodi se u priopćenju, pokušaji obmanjivanja javnosti od strane HDZ-a BiH, koji "lažno tvrdi da je Rezolucija usmjerena protiv hrvatskog naroda u BiH i da je u suprotnosti sa Rezolucijom Europskog parlamenta, što je apsolutna neistina".

''Na Glavnom odboru je usvojena odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora za županijske, regionalne, općinske i gradske organizacije u kojima su uvedena povjereništva. Članovi SDP-a će, na principu glasovanja jedan član-jedan glas, na izborima imati priliku izabrati nove predsjednike organizacija'', priopćeno je iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close