Izazivanje mržnje

SDP podnosi prijavu protiv osoba koje su podigle spomenik Draži Mihailoviću

''Usporedni porast afirmiranja ustaškog i četničkog fašističkog pokreta nije slučajan, s obzirom da se radi o komplementarnim ideologijama, koje se suštinski međusobno dopunjavaju. ''
Vijesti / Flash | 03. 06. 2019. u 16:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine obavještava javnost da će povodom podizanja spomenika Draži Mihailoviću podnijeti prijave o počinjenju kaznenog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno djela Javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Kaznenog zakona Republike Srpske.

Prijave će biti podnesene protiv organizatora i izvršitelja čina izrade i postavljanja spomenika četničkom zločincu, kao i protiv odgovornih osoba u Općini Bileća koja su izdavanjem dozvola za postavljanje spomenika i drugim radnjama omogućila počinjenje kaznenog djela.

''Napominjemo da je spomenik fašističkom zločincu izgrađen na lokaciji na kojoj se nalazio spomenik palim partizanima koji je uklonjen, što predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost i sramotu po Bileću i čitavu državu Bosnu i Hercegovinu.

Smatramo da usporedni porast afirmiranja ustaškog i četničkog fašističkog pokreta nije slučajan, s obzirom da se radi o komplementarnim ideologijama, koje se suštinski međusobno dopunjavaju.

Posebno je  uvredljivo i bešćutno to što se tzv. svečanost podizanja spomenika četništvu podudara sa obilježavanjem Dana bijelih traka u Prijedoru, što ne smatramo slučajnošću.

Nedvojbeno je da će ovi postupci naći svoje mjesto u budućim Mišljenjima Europske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za pristupanje EU, te nas dodatno udaljiti  od kandidatskog statusa i EU uopste.

Na kraju, od pravosudnih organa države Bosne i Hercegovine očekujemo poduzimanje svih nužnih koraka u skladu sa zakonom na suzbijanju djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti koje promotori fašizma u Bosni i Hercegovini kontinuirano provode'', navodi SDP u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close