Trošarine

SDP BiH protiv: SDA kupuje ruke za Zakon o akcizama

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stav SDP-a je po pitanju zakona o trošarinama je kristalno jasan, ali nije zgoreg ponoviti da su zastupnici SDP-a već jednom bili protiv usvajanja ovog Zakona, priopćio je SDP BiH najavivši kako će Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH i na sutrašnjoj sjednici Parlamenta još jednom glasovati protiv usvajanja ovog Zakona.

Stranka Nermina Nikšića je objavila kako ne sumnja u pojedine navode da ''Stranka demokratske akcije kupuje opozicijske zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje Zakona o akcizama''.

''Kako bi izbjegli bilo kakve špekulacije, želimo obavijestiti javnost da Mirsad Mešić, šef Kluba zastupnika SDP BiH, zbog operativnog zahvata kojem je podvrgnut i izričitih naredbi od strane medicinskog osoblja Kantonalne bolnice Zenica o strogom mirovanju, neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici'', navodi SDP i doda je kako je očigledno da se radi o Zakonu koji će biti alat da se vlasti domognu novca MMF-a i koji će samo služiti za krpljenje proračunskih rupa na svim razinama.

''Opravdanja o tome kako će se akcizama krenuti u gradnju novih kilometara autoputa nisu kredibilna, budući da postoje osigurana novčana sredstva za nastavak gradnje Koridora VC kroz BiH, koja se ne koriste. Posljednje što građani BiH zaslužuju je poskupljenje goriva za cca 10 konvertibilnih maraka po rezervoaru, te lančana poskupljenja roba i usluga koje će to izazvati'', navodi SDP.

Podsjećamo, i zastupnik SDA Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Salko Sokolović potvrdio je novinarima kako neće glasovati za set zakona o povećanju trošarina koji će se pred zastupnicima naći na sjednici Doma zakazanoj za 20. travnja.

On, kao ni zastupnici te stranke Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, na prošloj sjednici Zastupničkog doma odbili su hitnu proceduru donošenja seta tih zakona koji predviđaju povećanje trošarina na naftu i naftne derivate te lož ulje u iznosu od 15 pfeninga što bi trebalo biti utrošeno za izgradnju cesta i autocesta.

S druge strane, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković je izjavila novinarima da će klub zastupnika te stranke podržati izmjene Zakona o akcizama.

''Ako je uvjet da se taj zakon usvoji da bi se osigurao aranžman s MMF-om koji će mnogo značiti za oba proračuna iz oba entiteta, onda mi nemamo dileme da ga ne treba podržati. Mada smo nekada smatrali da je to obveza vladajućeg establišmenta, prije svega Saveza za promjene koji predstavlja Republiku Srpsku u Vijeću ministara BiH, da oni urade taj dio posla'', kazala je Marković.

Ali kako vidimo, dodala je, oni tu nalaze različite razloge i izgovore zašto to neće da urade.

'''Mi smatramo da tu nema nikakve dileme, ako je to uvjet za aranžman s MMF-om to se treba uraditi i mi ćemo sutra to podržati'', zaključila je Marković.

Kopirati
Drag cursor here to close