Reagiranje

SDP BiH: SIP BiH i SDA opstruiraju održavanje izbora

''Jasno je da oni žele od svih lokalnih zajednica napraviti slučaj Mostar, kao što su ga napravili sa Vladom FBiH koja već 20 mjeseci nije formirana, kao ni vlade u HNK i Kantonu 10'' – navode iz SDP BiH.
Vijesti / Flash | 17. 05. 2020. u 19:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom poziva iz SDA za odgodom lokalnih izbora predviđenih za oktobar tekuće godine, SDP BiH izražava svoje protivljenje ovom neustavnom, neutemeljenom i nezakonitom prijedlogu.

CIK BiH i SDA, u strahu od gubitka prije svega vlasti u Sarajevu, ali i brojnim drugim sredinama, na sve načine pokušavaju uskratiti građanima pravo da biraju i budu birani – poručuju iz SDP-a BiH.

Dalje navode, kako je prvi korak bio lažna zabrinutost za nemogućnost održavanja izbora u vrijeme pandemije. Nakon što su vidjeli da se u cijelom svijetu i regiji održavaju izbori, Bakir Izetbegović je vršio pritisak na CIK BiH da nezakonito otkaže izbore.

Nakon što je CIK, u skladu sa Ustavom BiH i zakonima raspisao izbore, na sceni je udruženi pokušaj SDA i CIK-a da se pod krinkom neusvojenog proračuna i neprovođenja izbornih procedura otkažu lokalni izbori. Pri tome se nerijetko kriju iza podrške međunarodnih organizacija, koja zapravo ne postoji, navodi se u priopćenju ove stranke.

Iz SDP-a navode kako i 2012. godine nije bio usvojen proračun BiH u vrijeme raspisivanja izbora, ali sve procedure su se redovno provodile.

Stoga SDP BiH zahtijeva:

- Centralna izborna komisija BiH treba odmah početi provoditi procedure prijava stranaka i kandidata za izbore i sve ostale obveze propisane zakonom.

- Većina u Parlamentarnoj skupštini BiH treba predložiti proračun BiH, kako bi isti bio što skorije razmatran i usvojen.

- OHR u skladu sa svojim ovlastima mora stati u zaštitu ustavnog prava građana da biraju i budu birani te, ukoliko PS BiH ne usvoji proračun, osigurati financiranje provođenja izbora u BiH.

''Ustavom je zagrantovano pravo građana je da biraju i budu birani. To im SDA i CIK BiH ne mogu oduzeti. Jasno je da oni žele od svih lokalnih zajednica napraviti slučaj Mostar, kao što su ga napravili sa Vladom FBiH koja već 20 mjeseci nije formirana, kao ni vlade u HNK i Kantonu 10'' – navode iz SDP BiH.

Pozivaju CIK BiH da izvrši svoju zakonom propisanu obveze i u ponedjeljak, 18. svibnja, donese sve potrebne akte i propiše rokove kako bi se izbori mogli održati 04. listopada, kako to Ustav i zakon predviđaju.

Ukoliko to ne učine, SDP BiH će razmotriti pravne procedure podnošenja kaznenih prijava kao i pokretanja smjene članova CIK-a jer odbijaju da provode Izborni zakon BiH i ugrožavaju ustavno pravo građana da biraju i budu birani.

Također, ukoliko CIK BiH ne započne provoditi sve procedure koje su propisane zakonom, SDP BiH će pozvati na prosvjede ispred Centralne izborne komisije građane i sve druge političke stranke koje se ne boje održavanja izbora, navodi se na kraju priopćenja za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close