Traže Ustavni sud

SDA sprječava smjenu svojih ministara

Vijesti / Flash | 19. 07. 2012. u 14:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda parlamenta BiH nije potvrdio odluku predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara iz reda SDA - ministara obrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra financija Fuada Kasumovića.

Zastupnici SDA pozvali su na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tražeći da se o svemu očituje Ustavni sud.

Odluku koju je Bevanda donio krajem lipnja Zastupnički je dom potvrdio početkom srpnja, no da bi ona stupila na snagu mora je potvrditi i Dom naroda u kojemu SDA ima tri od pet zastupnika unutar bošnjačkog kluba. Bevanda se pojavio na sjednici Doma naroda kazavši kako se na smjenu ministara iz reda SDA odlučio zbog uspostave nove parlamentarne većine u kojoj ta stranka više ne sudjeluje.

Mi osporavamo smjenu zbog prijeteće mogućnosti uvjetovanja imenovanja novih ministara, kazao je zastupnik SDA Halid Genjac podsjećajući na izjave čelnika političkih stranaka iz Republike Srpske koji su najavili kako će prije davanja suglasnosti za imenovanje novih ministara tražiti da se imenuju srpski kadrovi na rukovodne pozicije u nekim važnim državnim agencijama.

Na temelju poslovnika o radu Doma naroda uspostavljena je ad hoc komisija čija je zadaća pokušati postići suglasnost o tome predstavlja li smjena ministara ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka. Ako ta komisija u roku od pet dana ne postigne suglasnost, što je izvjesno, slučaj se prosljeđuje Ustavnom sudu BiH koji o tome odlučuje po žurnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close