Izetbegović u stocu

SDA podržava Inicijativu za Stolac i prijeti tužbama

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 10:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Stolac pripada svima koji žive u ovom gradu. Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor. Pripada svima koji su ovdje rođeni. Mi podržavamo takav Stolac i Inicijativu za Stolac koja želi omogućiti da Stolac bude takav'', rekao je Bakir Izetbegović koji je danas boravio u Stocu gdje je razmatrao situaciju u ovoj općini nakon sastanka sa lokalnim Općinskim vijećem.

''Nećemo podržati da se proračun Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu. Nećemo amnestirati greške SIP-a u odnosu na ovaj grad, uzeli su sebi za pravo da budu suci i istražitelji. Pozivam ih da ne idu u ovom smjeru. Neka omoguće da se održe izbori u ovom gradu", kazao je Izetbegović.

Ukoliko se taj prijedlog ne usvoji, slijede nove tužbe.

"Ići ćemo nanovo sa žalbama i tužbama, ali da ne nagađamo. Nadam se da to neće uraditi jer nema rješenja u tome da SIP uradi nešto što rade građani i birači", kaže Izetbegović.

Glede situacije u Mostaru, s HDZ-om je postojao dogovor, tvrdi Izetbegović.

"HDZ nas je ostavio u smislu Mostara. Nisu trebali takvu stvar uraditi, to je stvar povjerenja. Što se tiče Stoca, nismo pomirili stavove. Pokušali smo, razgovarali ali nismo našli zajedničko rješenje. Svi moraju dobiti šansu", ističe lider SDA.

O članku koji je uzbrukao strasti u regiju o podjeli Balkana na Veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku a koji je napisao autor Timothy Less iz magazina Foreign Affairs, Izetbegović je kazao kako je namjerno izbjegavao komentirati ''pisanje nekih trećerazrednih činovnika iz bivših veleposlanstava''.

''Nemoguće je to. Jedino sam mogao proizvesti konflikt. Čak i oni koji iz Banja Lke koji šalju poruke takve, ne bi napisali ili pomislili nešto o podjelama. Nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta i nema nikakvih unutarnjih podjela'', rekao je.

O nedavnom nezadovoljstvu i sukobima unutar stranke SDA, Izetbegović je kazao da imaju četvero nezadovoljnih u državnom parlamentu.

''Mi ćemo nastaviti s njima razgovore, mislim da se to preuveličava. Nekim je cilj da vide da ima problem i u SDA. Svakom odgovornom u SDA ne bi trebao biti cilj da slavi poziciju SDA", poručio je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Dodatno je pojasnio koji je bio problem sa HDZ-om glede Mostara.

"Sa HDZ-om smo bili dogovorili nešto glede Mostara što je tražio PIC. Da to bude jedinstven grad s jednim vijećem. Zatim bi izvukli podjedinice, a ne neke nove općine. Nešto što je potpuno uobičajena stvar u EU", zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close